nieuws

Creatieve oplossing illegaal tropisch hout

bouwbreed Premium

Pontmeyer heeft vijfhonderd triplexplaten van een partij illegaal hout gratis aangeboden aan de stichting Gered Gereedschap. Een creatieve oplossing, vindt zelfs Greenpeace.

Pontmeyer heeft vijfhonderd triplexplaten van een partij illegaal hout gratis aangeboden aan de stichting Gered Gereedschap. Een creatieve oplossing, vindt zelfs Greenpeace.
Greenpeace betwistte begin dit jaar de legaliteit van de partij hout die via Chinese tussenhandelaren afkomstig bleek te zijn van Papoea Nieuw Guinea. De milieuorganisatie had de hele handelsketen in kaart gebracht en stuitte daarbij onder andere op de Nederlandse bedrijven PontMeyer, Hoek Lopik en Oldenboom Groep. De resultaten van de inventarisatie werden aangeboden aan minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Alledrie de bedrijven staakten daarop onmiddellijk de import.
PontMeyer zat daarmee nog wel met 500 platen Bintangor dekfineer in zijn maag. Het gaat om hout dat normaal gesproken toegepast wordt voor het binnenwerk van kasten, deuren en koven. Het kan blank worden toegepast, maar leent zich vanwege het strakke oppervlak ook goed voor schilderwerk. De platen worden nu gebruikt om kisten van te timmeren waarin afgedankt gereviseerd gereedschap wordt gestuurd naar ontwikkelingsorganisaties in de derde wereld. De Stichting Gered Gereedschap geeft op die manier 100.000 stuks gereedschap en machines een tweede leven.

Reageer op dit artikel