nieuws

Corporaratie De Alliantie weert umts-masten

bouwbreed Premium

Woningcorporatie De Alliantie weert in de toekomst umts-masten van haar huizen. De op één na grootste corporatie van Nederland werkt niet langer mee aan het plaatsen van zendmasten voor snel mobiel internet, zo heeft een woordvoerder bevestigd.

Na de ophef over een umts-mast op de Troelstraschool in Amsterdam-West vroeg de bewonersraad van de Amsterdamse werkmaatschappij om een andere koers. De directie van De Alliantie heeft die oproep gehonoreerd vanwege alle commotie die gepaard gaat met plaatsingsplannen.
Aanvankelijk werd op basis van Zwitsers onderzoek ingestemd met de plaatsing. De komst van umts-masten zou geen gevaar opleveren. Maar in de praktijk verzetten buurten zich steeds vaker tegen de dergelijke bouwplannen. De Alliantie heeft nu 25 masten op haar panden staan. De corporatie wil niet zeggen hoeveel geld die opleveren. Wel weegt de imagoschade niet langer op tegen de inkomsten. Telecombedrijven riepen eerder dit jaar op tot verplichte plaatsing.
Zeventig gemeenten weigeren mee te werken aan de komst van umts-masten, terwijl de staat ondernemers heeft voorgeschreven nog dit jaar een landelijk dekkend umts-net te bouwen. Dat kan in gevaar komen als belangrijke partijen daar niet aan meewerken. De Alliantie beheert bijna 60.000 huurwoningen in Amsterdam, Amersfoort, Almere en in het Gooi.

Reageer op dit artikel