nieuws

Commercieel vastgoed klimt uit diep dal

bouwbreed Premium

Het aantal bedrijfspanden dat in het kader van de Wet Onroerende Zaakbelasting (WOZ) is getaxeerd bedraagt dit jaar 670.000. In vergelijking met 2005 stijgt de omvang van het commercieel vastgoed daarmee met 7 procent. Ten opzichte van andere soorten vastgoed zijn de bedrijfspanden het sterkste in omvang toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bedrijfspanden komen met deze piek uit een diep dal. In 2005 daalde het aantal WOZ-gewaardeerde panden nog met bijna 8 procent naar 626.000. Vorig jaar maakte de toename van het volume daarmee de scherpste daling door in zeven jaar tijd. In voorgaande jaren noteerde de bedrijfspanden een groei van 2 procent in 2004 en 2003 en 5 procent in 2002.
Het aantal in het kader van de WOZ-gewaardeerde panden bedraagt in 2006 meer dan 8 miljoen. Het vastgoedvolume in Nederland is daarmee in vergelijking met 2005 met 3 procent gestegen. De toename is een trendbreuk. In 2005 daalde het totaal aantal WOZ-getaxeerde panden nog met 2 procent. Waarmee de in 2003 ingezette negatieve ontwikkeling werd vastgehouden.
Het aantal WOZ-gewaardeerde panden lag in 1998 nog op 7,4 miljoen. Het vastgoedvolume in Nederland is daarmee in acht jaar tijd met 8 procent gegroeid.

Woningen

Het aantal WOZ-getaxeerde woningen bedraagt dit jaar 6,8 miljoen. Het volume licht daarmee 2 procent hoger dan in het voorgaande jaar. In 2005 beleefde de woningbouw net als de kantoorbouw een stevige dip. Alleen was die met een daling van 1 procent aanzienlijk minder scherp dan in het commercieel vastgoed.

Dalende trend

Het aantal WOZ-getaxeerde woningen kende de afgelopen zeven jaar een relatief stabiele ontwikkelingen. Tussen 1999 en 2002 noteerde dit deel van de vastgoedsector een constante stijging van 1 procent. In 2003 noteerde het aantal getaxeerde woningen een groei van 2 procent waarna een dalende trend werd ingezet die tot vorig jaar aanhield.
De combinatie van wonen en werken is nog steeds niet populair. Het aantal bedrijfspanden waarin ook gewoond wordt vertoont sinds 1999 een daling. In 2001 maakte het volume van dit type vastgoed met 11 procent de scherpste duik in zeven jaar.
Momenteel telt Nederland 126.000 van dit soort panden. In 1998 telde het CBS nog 170.000 panden waarin gewoond en gewerkt werd. De daling in dit deel van de vastgoedmarkt houdt in 2006 aan. Het volume daalde met 1 procent waar alle andere vastgoedtypes sterk terugkwamen uit het dal van 2005.
Vastgoed met een recreatieve bestemming nam in 2006 ten opzichte van het voorgaande jaar in omvang met 5 procent toe, tegen een daling met 3 procent in 2005. De recreatieve sector is daarmee samen met bedrijfspanden de sterkste steiger. De sector telt momenteel 400.000 panden.

Reageer op dit artikel