nieuws

Centrale as Friesland krijgt vier rijstroken

bouwbreed Premium

De nieuwe autoweg tussen Dokkum en Nijega moet meteen dubbelbaans worden. De centrale as van Friesland, zoals de weg ook wordt genoemd, zou enkelbaans worden, met de mogelijkheid deze later te verbreden.

De motivering van Gedeputeerde Staten voor dubbelbaanse aanleg is dat de provincie duurder uit is als de N365 later wordt verbreed. Een weg met twee rijstroken kost 206 miljoen euro, vier rijstroken vergen een investering van 235 miljoen euro. Extra voordeel is dat het gebied maar één keer hoeft te worden verbouwd.
Met de aanleg van de centrale as moet Noordoost-Friesland, en daarmee Dokkum, beter bereikbaar worden. De regio hoopt met de nieuwe weg een economische impuls te krijgen. Verder zal de verkeersveiligheid toenemen en het wegennet worden ontlast.
Provinciale Staten nemen 13 december de uiteindelijke beslissing over de aanleg van de centrale as. De werkzaamheden beginnen volgens planning in 2007 met de bouw van een tunnel bij Drachten. Het noordelijk deel van de N365 is in de tweede helft van 2008 aan de beurt. In 2010 beginnen de werkzaamheden aan het laatste deel van het project.

Reageer op dit artikel