nieuws

Buurtjongeren slopen in Westelijke Tuinsteden

bouwbreed

Een groep allochtone jongeren uit Amsterdam-Slotervaart is tijdelijk aan de slag bij Aannemersbedrijf Ravenhorst Renswoude. Zij helpen mee met de sloop van 34 woningen in hun eigen buurt en hopen daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Aan de noordzijde van de Postjesweg moeten drie rijtjes woningen van corporatie Far West volgend jaar plaatsmaken voor nieuwe appartementen en stadswoningen naar ontwerp van architect Vera Yanovsktchinsky. Voor de kerstdagen moet Ravenhorst de sloop hebben geklaard. “Bij de schouw van de te slopen woningen eind september werden we benaderd door de buurtregisseur of werkloze jongeren een rol zouden kunnen vervullen bij het sloopwerk. We hebben die vraag positief beantwoord en bij de inschrijving een sociaal plan ingediend. We waren niet de goedkoopste, maar hebben het werk gekregen vanwege de inzet van jongeren uit de buurt”, verklaart directeur Henk van Ravenhorst.
Zijn bedrijf is vaker betrokken bij sociale projecten. Vorig jaar werd een weg aangelegd bij een kindertehuis in Suriname. Nu is Van Ravenhorst bezig met de bouw van een kindertehuis in Kenia. “Maar ook dichterbij huis kunnen we een nuttige bijdrage leveren aan de samenleving”, aldus Van Ravenhorst.
Maximaal acht jongeren doen de komende weken fulltime mee aan het sloopwerk. Het gaat om jonge werklozen uit het stadsdeel die hun middelbare school voortijdig hebben verlaten. De buurtregisseur en het plaatselijke welzijnswerk zorgden voor de selectie. Tijdens het werk worden ze begeleid door twee gecertificeerde voormensen van Ravenhorst. Om geen onduidelijkheid te laten bestaan over de verantwoordelijkheid tijdens de sloop, hebben ze een tijdelijk contract gekregen conform de cao. “Het gaat hartstikke goed. Iedereen verschijnt met plezier op het werk,”aldus projectleider Berrie Klein.
Het initiatief voor de inschakeling van werkloze jongeren is afkomstig van de politie. Volgens van buurtregisseur Mustapha Rahali past een dergelijke activiteit bij zijn sociale taak. “De politie wil niet alleen repressief optreden, maar ook het lot van deze jongeren verbeteren. Het gaat om meer dan werkervaring alleen. Nu zien buurtbewoners dat jongens die anders de buurt onveilig maken, zich ook voor de buurt nuttig kunnen maken. Daar wordt iedereen beter van.”

Reageer op dit artikel