nieuws

Brussel moet toegankelijkheid gebouwen normeren

bouwbreed Premium

Een Europese norm voor toegankelijkheid is hard nodig, vindt gehandicaptenvoorman Bas Treffers van het European Disability Forum (EDF). Die leemte wordt pas gevuld met de toekomstige toegankelijkheidsnorm EN 8170, verwacht de vice-president van de Europese gehandicaptenorganisatie. In het verlengde daarvan rekent hij met een ISO-norm voor de toegankelijkheid van gebouwen.

Treffers deed die uitspraken in Luzern bij de uitreiking van de Schindler Architectuurprijs. Hij zei zich in onder meer Brussel sterk te maken om de fictieve opdracht voor deze competitie daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen. Deze prijsvraag voor architectuurstudenten moet er mede voor zorgen dat iedereen ongeacht de lichamelijke capaciteit elk gebouw kan betreden. Een groep studenten van de TU Wenen ontving de eerste prijs voor hun plan; een team van de TUDelft eindigde als tweede.
Schindler gaf de deelnemende studenten de opdracht om het museum Palais de Tokyo in Parijs voor iedereen toegankelijk te maken en een hoogteverschil van 30 meter op te lossen. De liftenfabrikant haakt daarmee aan op de wettelijke verplichting van de Franse regering om alle musea toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Het gemeentebestuur van Londen wil er op diens beurt met de Business Disability Act voor zorgen dat elk gebouw in de Britse hoofdstad voor iedereen toegankelijk wordt.
De praktijk leert Treffers dat het milieu beduidend meer aandacht krijgt. Dat verandert volgens hem alleen met passende nationale wetgeving op aanwijzing van Brussel. Tot nog toe voelt de Europese Unie zich in zijn visie niet verantwoordelijk voor de toegankelijkheid. Het EDF probeert dat te veranderen door zitting te nemen in de Brusselse commissie die de Europese Richtlijnen voor de bouw opstelt.

Werk

Topman Roland Hess van Schindler rekende voor dat de Europese Unie ruim 37 miljoen inwoners telt met een lichamelijke beperking. En vanwege dat gebrek slaagt twee derde van deze mensen er niet in werk te vinden. Dat kan Europa letterlijk duur komen te staan, waarschuwt hij: 12 procent van de Europese bevolking is ouder dan 65 jaar. Dat percentage loopt in de komende jaren fors op. De werkenden dragen voor hen met hun belastingen en premies financieel zorg.
Omdat ouderdom niet zelden met gebreken komt vergt ook de toegankelijkheid meer aandacht. Schindler besteedt daar volgens Hess al langer aandacht aan: in 2001 in een studierapport en sinds 2003, het Europees jaar van mensen met een handicap, met een tweejaarlijkse prijsvraag voor architectuurstudenten.

Architecten

De fabrikant richt zich met nadruk op die groep omdat uiteindelijk architecten de toegankelijkheid van een gebouw bepalen. En dat kunnen ze het best door voor het maken van een plan in een rolstoel of met afgeplakte ogen de beperkingen te ondergaan waarmee een gehandicapte dagelijks te maken krijgt.
Met het klimmen van de jaren neemt de kans op een lichamelijk gebrek toe, voorspelde juryvoorzitter Thomas Sievers. De Duitse architect en stedenbouwer noemt een ‘gebouw voor iedereen’ niet moeilijker te maken dan een gebouw waar iemand met een lichamelijke beperking letterlijk niet uit de voeten kan. Vaak volstaan simpele aanpassingen waar iedereen met wat logisch nadenken zelf op komt. Architecten zijn het volgens hem aan hun stand verplicht verder te kijken dan de normen en traditionele constructies.

Reageer op dit artikel