nieuws

Bredanaars denken mee over uiterlijk van nieuwe wijk

bouwbreed Premium

Vierduizend willekeurig gekozen Bredanaars mogen zich binnenkort uitspreken over het uiterlijk en de stedenbouwkundige invulling van het terrein de Drie Hoefijzers in de binnenstad van Breda.

Projectontwikkelaar AM wil het resultaat van die enquêtes gebruiken om in het definitieve ontwerp beter rekening te kunnen houden met de wensen van de toekomstige bewoners en gebruikers.
AM heeft het Drie Hoefijzersterrein vorig jaar gekocht van bierbrouwer InBev (toen nog Interbrew) om het een nieuwe bestemming te geven met woningen, kantoorruimte en diverse voorzieningen. De brouwerij was toen al gesloten, maar in het gebied staan nog wel enkele monumentale panden die in het plan worden opgenomen. Drie Hoefijzers, doorsneden door een spoorlijn, is het eerste deelproject binnen de grootschalige herontwikkeling van de spoorzone.
De mening peilen van toekomstige bewoners of plaatsgenoten bij grotere en kleinere projecten is niet nieuw voor AM, laat woordvoerder B. Hogenbosch weten. Datzelfde deed de projectontwikkelaar onder meer voor de nieuwbouwwijken Boschkens (Goirle) en De Groote Wielen (‘s-Hertogenbosch). Mede op grond van die wensen besloot AM bijvoorbeeld de indeling van woningen te veranderen. “We zien duidelijk het nut in van mensen vroegtijdig betrekken”, aldus Hogenbosch. “Bij het bepalen van onze visie gaan we nooit over één nacht ijs.” Het onderzoek in Breda richt zich vooral op het lastigste noordelijke plandeel. Door de ligging aan het spoor liggen bepaalde onderdelen, zoals de geluidsafscherming, al vast.
Net voor de zomer dit jaar presenteerden AM en de gemeente Breda het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp van het zuidelijk deel van de Drie Hoefijzers. Aan het einde van dit jaar moeten de resultaten van het onderzoek onder de vierduizend Bredanaars bekend zijn. Daarna houdt AM consumentenpanels met een kleine groep respondenten uit die groep. De uitkomsten worden gebruikt om te komen tot een definitief ontwerp, eerst voor het zuidelijk deel en wat later voor het noordelijke deel.
Ergens in de loop van volgend jaar verwacht AM te kunnen beginnen met de bouw in het zuidelijk plandeel.

Reageer op dit artikel