nieuws

Bonden schroeven looneisen verder op

bouwbreed Premium

De achterbannen van een aantal FNV-bonden willen dat de vakcentrale de centrale looneis voor volgend jaar opschroeft. In plaats van 2,5 procent willen de achterbannen 3 tot 4 procent erbij.

De Bondsraad van FNV Bouw ziet ruimte voor een ‘fatsoenlijke’ looneis van 3 procent binnen een totale loonruimte van 3,5 procent. Achtergrond is dat ook in de sectoren waarin FNV Bouw zit, de groei duidelijk zichtbaar is, mede “doordat de werknemers de afgelopen jaren de broekriem aanhaalden”.
Bij de Bondsraad viel te beluisteren dat de kosten maar blijven stijgen voor de werknemers, zonder dat daar compensatie tegenover staat in de vorm van meer loon. Nu het economisch beter gaat, moet die spiraal maar eens worden doorbroken.
Door de stijging van energiekosten, huren en ziektekosten vinden de achterbannen dat 2,5 procent nog niet eens voldoende is voor koopkrachtbehoud. Daarom moet de bond in de Federatieraad van de vakcentrale maandag inzetten op een hogere centrale looneis. Dit is van belang omdat bij eventuele stakingen de weerstandskas van de vakcentrale alleen maar opengaat als een bond maximaal op de centrale looneis zit. Zit een bond daarboven, dan moeten stakingen uit eigen zak worden betaald.
Ook FNV Bondgenoten zit op een looneis van 3 procent om exact dezelfde redenen als de achterban van FNV Bouw. Een procentpunt hoger zit Abvakabo, de bond voor de publieke sector. De ambtenaren vinden dat hun lonen al tijden zijn achtergebleven bij die in de marktsectoren, waardoor zij een extraatje hebben verdiend.
De kans dat de vakcentrale nu de centrale looneis omhooggooit is zeer groot. De drie vakbonden die zich nu hebben uitgesproken hebben binnen de Federatieraad samen 173 van de 278 stemmen, een ruimte meerderheid dus.

Scholing

Behalve de stijging van de primaire lonen met 3 of 4 procent, eisen de vakbonden ook nog 0,5 procent voor verbetering van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan om zaken als scholing, verlofregelingen en pensioen. FNV Bouw streeft daarnaast naar afspraken over veiligheid en gezondheid in de bouw. Verder blijft de bond doorgaan met in cao’s vast te leggen dat voor gelijk werk gelijk loon moet worden betaald. Hiermee wil de bond voorkomen dat goedkope buitenlanders Nederlandse bouwvak kers verdringen.

Beloningen

Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt centrale looneisen niet meer van deze tijd. De vakbeweging moet in de visie van de werkgevers veel meer rekening houden met de specifieke situatie van sectoren en bedrijven binnen de branche. Al tijden is VNO-NCW voorstander van meer eenmalige uitkeringen en resultaatafhankelijke beloningen, waardoor de loonkosten voor bedrijven makkelijker mee kunnen ademen met de conjunctuur.
Bij MKB Nederland wordt er iets genuanceerder over gedacht. Voorzitter Loek Hermans heeft enige tijd geleden laten weten dat het midden- en kleinbedrijf niet a priori tegen loonsverhogingen is, omdat heel veel bedrijven afhankelijk zijn van de koopkracht.

Reageer op dit artikel