nieuws

BAM ruikt steeds meer kansen in oude wijken

bouwbreed Premium

BAM Woningbouw wil op termijn een kwart van de omzet realiseren met het opknappen van oude en vervallen wijken. Dat zegt directeur Rob van Wingerden van een van Nederlands grootste woningbouwers. De woningtak van Koninklijke BAM Groep is op jaarbasis goed voor een omzet van zo’n 750 miljoen euro.

“Of het nu dertig, veertig of honderdveertig wijken zijn, het blijft een actueel onderwerp”, reageert Van Wingerden op de alarmkreet van minister Winsemius (VROM). De bewindsman trok onlangs aan de bel en stelde dat er minimaal 1 miljard euro nodig is om 140 oude en verpauperende stadswijken op te knappen.
Wat Van Wingerden betreft staat bij het opknappen van de oude en vervallen stadswijken de klant voorop. “Er wordt nog steeds te veel planmatig gedacht. Daarbij wordt de huurder of koper van een woning al gauw vergeten. En dat is niet goed”, stelt de bestuurder. Hij pleit voor een cultuuromslag die niet alleen in de bouwsector zou moeten worden doorgevoerd.
BAM Woningbouw wil in samenwerking met de corporatiesector op zoek gaan naar nieuwe aanbestedingsvormen. “Wij willen niet alleen maar stenen stapelen, maar ook een deel van het hele proces voor onze rekening nemen. Bijvoorbeeld het contact met bewoners verzorgen of een deel van het ontwikkelingsrisico dragen”, legt Van Wingerden uit. Daarnaast gaat Van Wingerden de komende jaren op zoek naar mogelijkheden om nieuwe contractvormen te introduceren waarbij BAM niet alleen bouwt maar bijvoorbeeld ook het ontwerp en het onderhoud voor zijn rekening neemt.
Op pagina 2:
BAM zoekt proefproject in herstructureringswijk.

Reageer op dit artikel