nieuws

Arbeidsinspectie kind aan huis bij restauratie hoogoven Corus

bouwbreed Premium

Bij de renovatie van de 110 meter hoge hoogoven 7 van Corus heeft de arbeidsinspectie sancties opgelegd aan twee onderaannemers. Twee mannen hadden zich niet gezekerd met veiligheidslijnen. Eén daarvan werkte bovendien op een niet gekeurde steiger.

‘Kind aan huis’ is de arbeidsinspectie tijdens de 132 miljoen euro kostende renovatie van hoogoven 7 volgens Onno Dickmann woordvoerder van Corus. “Er lopen hier zoveel experts en onderaannemers rond. Dag en nacht wordt in ploegen van 400 tot 600 man gewerkt. En dan kan het een keer voorkomen dat iemand vergeet zich aan te lijnen.” Corus houdt veiligheid hoog in het vaandel. “Aannemers moeten gecertificeerd zijn en tekenen vooraf een veiligheidscertificaat.”
De renovatie van de hoogoven die vloeibaar ruw ijzer produceert, omvat het vervangen van vuurvaste metselmuur, het vernieuwen van een vulsysteem voor kolen en erts en het vervangen van een hetewindleiding. Het is de bedoeling dat de hoogoven eind van deze maand wordt aangeblazen.

Ondeskundig

Hoe vaak er gewerkt wordt op onveilige steigers weet Peter Hecker secretaris van de VSB (Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven) niet. “We houden geen cijfers bij van incidenten.” Volgens Hekker worden ongevallen met steigers vaak veroorzaakt door ondeskundig gebruik.
“De steigerbouwer maakt van tevoren afspraken met opdrachtgevers over de functionele eisen zoals hoogte en gebruik belasting. Bij bijzondere constructies maakt de steigerbouwer berekeningen en tekeningen. Het komt voor dat de gebruiker na oplevering zelf wijzigingen aanbrengt in de constructie, omdat hij ergens niet goed bij kan. Voor het weghalen van bijvoorbeeld een verankering moet hij toch echt de steigerbouwer inschakelen.”
Hecker heeft ook een idee om ongevallen te voorkomen. “Bij nieuwbouw moet de steigerbouwer al in de ontwerpfase betrokken worden bij de plannen. Een illusie? Als je het maar vaak genoeg blijft herhalen misschien niet.”
Op pagina 3:
VSB en Fundeon werken aan opleidingsloketten steigerbouw.

Reageer op dit artikel