nieuws

Afwateringsgoot Gatic Slotdrain gedijt op grote vlaktes

bouwbreed Premium

Zo’n 15 procent goedkoper schat Bergschenhoek Civiele Techniek zijn ‘bergende lijnafwatering’ Gatic Slotdrain dan afwateringsgoten uit polymeerbeton. Dat financiële voordeel ontstaat alleen op grote vlaktes, benadrukken Robbert Kamphorst en Dick van der Linde van de civieltechnische leverancier.

De Gatic Slotdrain is een regenwaterafvoer uit gegalvaniseerd plaatstaal. De Britse fabrikant Elkington Gatic levert er drie uitvoeringen van in breedtes van 100 tot 600 millimeter. De breedste variant kan 405 liter per meter bergen. Afhankelijk van het model ligt de maximale toevoercapaciteit tussen 8,5 en 14 liter per seconde per meter. De goten worden in beton gestort. Aan de zijkanten van de lijnafwatering zit een anker dat de Slotdrain aan de betonrand bevestigt. Mede daardoor gaat het Britse product zonder problemen zo’n dertig jaar mee, garandeert Kamphorst.
De fabrikant komt ontwerpers van lijnafwateringen tegemoet met een rekenprogramma. De software rekent onder meer het benodigde verval uit, de stromingssnelheid, de capaciteit en de bijbehorende diameter van de leiding. Het programma geeft ook aan of de goot een extra wapening vergt en doet daarvoor suggesties aan de hand. Bergschenhoek loopt op verzoek het ontwerp na, plant de materialen en stelt een begroting op.
Bij de toepassing denkt Van der Linde aan grote oppervlakten als containerterminals, luchthavens en parkeerterreinen. Het systeem watert ook kleinere locaties af zoals het terrein rond een congrescentrum in Stadskanaal. In het laatste geval komen de financiële voordelen minder uit de verf, waarschuwt Kamphorst. De leverancier werkt momenteel aan een becijfering om na te gaan bij welk aantal vierkante meters het systeem het meest rendeert.
Van der Linde noemt de bergingscapaciteit het grote voordeel van de Slotdrain; een overmaat aan regenwater hoeft niet meer in een vijver geborgen zodat de locatie beter wordt benut. Het systeem vergt ook minder leidingen en dus minder ontwerptijd, grondwerk, montage en onderhoud dan concurrerende lijnafwateringen, legt Van der Linde uit.

Laag gewicht

Anders dan goten uit polymeerbeton zijn de stalen buizen mede door het lagere gewicht makkelijker te plaatsen. Die snelheid van werken vermindert eveneens de kosten. Daarbij is staal beter bestand tegen vallen dan polymeerbeton zodat er ook minder vervangingskosten zijn. Bij elkaar genomen komt Kamphorst op ruim 15 procent minder uitgaven.
Elkington produceert de Slotdrain in lengtes van 3 meter en 50 centimeter tegen zo’n 50 euro per meter. De kortste lengte is bedoeld voor het maken van bochten. De naden van deze constructie moeten volgens Van der Linde afgeplakt om ze waterdicht te maken. De koppelingen tussen de grote lengtes zijn zonder verdere maatregelen waterdicht volgens EN1433; de Europese norm voor afwateringsgoten.
De afwatering wordt trapsgewijs aangelegd en mondt uit in een verzamelput met zandvang. Een debietregelaar zorgt dat het systeem niet meer dan de toegelaten hoeveelheid op het oppervlaktewater loost.

Sediment

D e zeskantige buis loopt naar onder toe uit in een V. Door deze constructie blijft het water altijd stromen en spoelt zo het sediment uit de leiding. De lange lengtes bevorderen de doorstroming eveneens. Op elke 100 meter komen maar 33 voegen voor zodat er minder wrijvingsverlies ontstaat. Grof vuil valt onder normale omstandigheden niet in de goot en kan de instroom ook niet blokkeren. Afhankelijk van de uitvoering is de afwateringssleuf 10 tot 30 millimeter breed en loopt naar beneden toe breed uit.
Regenwater stroomt over de hele lengte in de goot.
Ook tijdens een forse stortbui raakt de afwatering niet overvoerd, zegt Kamphorst. Dat kenmerk speelt vooral een rol op locaties waar het milieu door zo’n overstroming snel wordt geschaad. Dat is bijvoorbeeld het geval op terreinen van tankstations. De gemiddelde toevoercapaciteit ligt volgens hem vijf keer hoger dan vereist bij wat hij ‘een typische’ bui noemt.
Bergschenhoek heeft op een reeks zichtmodellen na de Slotdrain nog niet op voorraad. Kamphorst gaat ervan uit dat hij bestellingen binnen een week op de locatie kan afleveren.

Reageer op dit artikel