nieuws

‘Afschaffen renteaftrek lost woningtekort niet op’

bouwbreed Premium

Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is niet de oplossing voor het woningbouwtekort. Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW gisteren na de presentatie van het internetonderzoek 21minuten.nl, waaraan de afgelopen zes weken ruim 170.000 Nederlanders hebben meegedaan.

Een van de conclusies van het onderzoek, opgezet door onderzoeksbureau McKinsey&Company, is dat acht van de tien Nederlanders verwacht dat de aftrek van hypotheekrente wordt beperkt of afgeschaft en ruim zes op de tien deze maatregel, mits het gaat om nieuwe hypotheken, ondersteunt. Volgens Wientjes moeten mensen en de politiek oppassen dat deze gedachte leidt tot een oplossing voor het woningtekort en de huizenprijzen. “Dat is een mythe.” Hij vindt dat Nederland gewoon meer moet bouwen en dat grondprijzen aanzienlijk moeten dalen. Opvallend is dat Nederlanders zich weinig zorgen maken over woonruimte (6 procent). Ook infrastructuur (7 procent) leidt niet tot kopzorgen.
In het grootste online onderzoek van Nederland wordt de mening gevraagd over de toekomst van onze economie en maatschappij. De resultaten werden aangeboden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius, Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER, en Wientjes.

Ontslagrecht

Uit het onderzoek blijkt ook dat 54 procent van de bevolking versoepeling van het ontslagrecht steunt als de werkgever verplicht wordt zich meer in te spannen voor bij- en omscholing.
Ook is de Nederlander kritisch over de kwaliteiten van werknemers. Bijna tweederde (62 procent) vindt dat er een groot tekort is aan goed opgeleide vakmensen. Dit tekort wordt vooral ervaren door mensen in de bouwnijverheid. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat Nederlanders zich druk maken om de verwachte toestroom van Poolse werknemers. Mensen uit de bouw zijn daar het bangst voor, zo blijkt uit het onderzoek. Jongerius en Wientjes zien het juist als een kans. “Die angst voor horden tartaren is grotendeels gebaseerd op emotie”, aldus Wientjes, “de bouw groeit en bloeit maar tegelijkertijd zijn er te weinig bouwvakkers. Poolse werknemers moet je dan juist als een kans zien in plaats van een bedreiging.”

Reageer op dit artikel