nieuws

Afkoelende huizenmarkt Amerika remt wereldeconomie

bouwbreed Premium

De afkoelende huizenmarkt in de Verenigde Staten vertraagt in 2007 de economische groei in de dertig rijke landen. Tot die conclusie komt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling te Parijs. Denktank Oeso verwacht dat de groei in de dertig aangesloten landen volgend jaar uitkomt op 2,5 procent. Dit jaar valt nog een stijging te noteren van 3,2 procent.

De lagere groeiverwachting doet zich met name voor in de Verenigde Staten, waar een aantal jaren sprake was van sterke economische expansie. Veel Amerikanen durfden geld uit te geven door de overwaarde van hun huis als onderpand te gebruiken. De groeiprognoses laten nu zien dat de rek er uit is. De groei in de VS bedraagt volgend jaar 2,4 procent, tegen 3,3 procent dit jaar.
Niet alleen in de VS, maar ook in een aantal Europese landen hebben de huizenprijzen niveaus bereikt die volgens de Oeso niet te handhaven zijn. Met name in Denemarken, Frankrijk en Spanje is dat het geval. Lagere huizenprijzen kunnen de economische groei negatief beïnvloeden, ook als geen sprake is van oververhitting.

Eurozone

Ook de groei in de eurozone zal volgend lager uitvallen dan dit jaar, maar de daling is minder sterk dan in de VS. De Oeso verwacht een groei dit jaar van 2,6 procent; volgend jaar zal dat 2,2 procent zijn. Japan moet rekening houden met een sterkere afname van de groei van 2,8 naar 2,0 procent. De Oeso zegt er niet zeker van te zijn dat de periode van deflatie in Japan nu echt voorbij is. De opkomende economieën, met name die in Azië, dragen in grote mate bij aan de groei van de wereldeconomie.
De hoge koers van de euro is volgens top-econoom Jean-Philippe Cotis van de Oeso geen punt van zorg omdat de economie in de regio zich krachtig ontwikkelt. Afgelopen vrijdag doorbrak de euro de grens van 1,30 dollar; dinsdag noteerde de Europese munt 1,3164 dollar. Het afzwakken van de huizenmarkt vormt volgens Cotis geen bedreiging voor het economisch herstel. De inflatie in het eurogebied is naar zijn mening onder controle.
De Oeso gaat ervan uit dat er in de VS volgend jaar ruimte is voor een verlaging van de rente. In de zogeheten Economic Outlook sluit de organisatie niet uit dat het belangrijkste tarief twee keer omlaag zal gaan. Daarentegen is een renteverhoging in de eurozone nog wel mogelijk. Begin 2008 zou het belangrijkste tarief kunnen uitkomen op 4 procent, tegen 3,25 procent nu.

Reageer op dit artikel