nieuws

Adviesbureau brengt techneut details bij van solliciteren

bouwbreed Premium

Hoe slim techneuten ook zijn, op het gebied van communicatie laten ze nog wel eens een steekje vallen, zegt directeur Stefan Guezen van bouwkundig en civiel technisch adviesbureau Adapté. Vooral bij sollicitaties kan dat vervelend zijn. Want wat als je geknipt bent voor die ene baan, maar de werkgever daarvan niet kunt overtuigen?

Guezen geeft tijdens de Nobiles Carrièredagen op 24 en 25 november onder de naam ‘Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de beste sollicitant’ een workshop solliciteren voor technici. “We houden deelnemers dan ook letterlijk een spiegel voor”, licht Guezen toe. “Techneuten zijn van huis uit vaak heel zwart/wit. In de bouw gaat het om feiten en cijfers, niet om aannames, en vanuit die gedachte communiceren deze mensen ook vaak. Tijdens de workshop laten we zien hoe een dergelijke manier van communiceren overkomt op de persoon aan de andere kant van de tafel.”
Bij een sollicitatiegesprek is het namelijk essentieel je te verplaatsen in die persoon, weet Guezen. “Techneuten gaan te vaak uit van hun eigen ik, en staan niet altijd stil bij de rol van de mensen waarmee ze praten. Wie tijdens een sollicitatiegesprek bij KLM in het blauw gekleed gaat, heeft al een voorsprong. Kom je in het rood, heb je die voorsprong niet. Dan kun je natuurlijk zeggen dat rood nu eenmaal je lievelingskleur is en je maling hebt aan het feit dat ze bij KLM liever blauw zien, maar dan ontneem je jezelf wel een kans. De mate van succes of falen kan afhangen van details.”

Enthousiast

Bij een sollicitatiegesprek heb je namelijk maar kort de gelegenheid om mensen enthousiast over jou te maken, benadrukt Guezen. “Daarbij geldt de psychologie van het beïnvloeden. Iedereen heeft nu eenmaal vooroordelen. Als ik iemand vraag zijn ogen dicht te doen en zich een wiskundeleraar voor te stellen, komt een bepaald beeld te voorschijn. Dat geldt ook voor de manager die op zoek is naar een projectleider. Tijdens dat ene uur dat het sollicitatiegesprek duurt, moet je je zodanig zien te presenteren dat die manager jou wil. Daarbij is het handig om te bedenken hoe dat verwachtingspatroon eruit zou kunnen zien.”
Dat begint bij een goede voorbereiding. “Zoek uit welke projecten het bedrijf heeft, en waar ze aan het bouwen zijn. Dan toon je al interesse. Daarnaast moet je goed bedenken wat je wel en niet vertelt. Als je solliciteert naar een functie waarbij tekenwerk een grote rol speelt, terwijl je eigen werkervaring voor 80 procent uit rekenwerk bestaat en maar 20 procent uit tekenen, kun je die tekenervaring gerust een stuk meer naar voren halen en benadrukken. Dan ben je nog steeds eerlijk. Je presenteert alleen dat gedeelte van je ervaring wat de werkgever het meest zal aanspreken.”
Verder merkt Guezen vaak dat sollicitanten bepaalde dwarsverbanden niet zien. “Als ik een sollicitant vraag of hij een diploma Autocad tekenen heeft, en hij heeft dat niet, zegt hij ‘nee’, om het daar vervolgens bij te laten. Dan ga ik doorvragen: hoe heb je je afstudeerproject gedaan? Met de hand getekend soms? Nee, zegt hij dan, daarbij heb ik zo’n driekwart jaar met Autocad gewerkt. Als ik hem vraag welk cijfer hij zichzelf zou geven op het gebied van kennis van Autocad, blijkt dat dan een zeven of een acht te zijn. Dat is een heel ander antwoord dan alleen zeggen dat hij geen diploma heeft.”

Arrogant

Guezen is er veel aan gelegen dat zijn mensen zich goed kunnen uitdrukken. “Medewerkers die ik aanneem, vervullen bij onze relaties een ambassadeursrol. Daarom wil ik dat ze zich goed presenteren en communicatief vaardig zijn, en bewust zijn van hun eigen manier van communiceren.” De confrontatie wordt daarbij niet geschuwd. “Pas had ik een sollicitatiegesprek met een man die alles wist over bouwen, maar verschrikkelijk arrogant was. Dan schroom ik niet om hem recht in zijn gezicht te zeggen: je bent een arrogante kwal. Daarna sus ik dat uiteraard wel en praat ik daar op een opbouwende manier met hem over, maar in eerste instantie shockeer ik hem wel en hou ik hem die spiegel voor. Mensen hebben vaak geen idee hoe ze overkomen. De werkelijke reden van een afwijzing bij sollicitaties wordt ook bijna nooit verteld. Deze man in kwestie is trouwens inmiddels wel naar volle tevredenheid voor ons aan het werk”, lacht Guezen. “Toen hij thuiskwam, heeft hij bovendien mijn opmerking met zijn vrouw besproken. En weet je wat ze zei? ‘Die Stefan heeft gewoon gelijk.’

Reageer op dit artikel