nieuws

ABN Amro ziet geen brood in pps

bouwbreed Premium

ABN Amro is niet meer in beeld bij nieuwe pps-projecten in Nederland. De bank is als deelnemer van een bouwconsortium nog wel in de race voor de aanleg van de Tweede Coentunnel, “maar dat is voorlopig de laatste”, aldus directeur Bert Schoen van PPS Europa van ABN Amro.

Deelname aan pps-projecten voor infrastructuur in Nederland heeft volgens Schoen niet “langer strategische prioriteit van de bank”. Het magere aanbod in Nederland geeft de doorslag. “We zien niet zo’n groot aantal transacties”, aldus Schoen.
Het geluid van ABN Amro staat haaks op het optimisme dat de bank deze zomer nog uitstraalde over deelname aan pps-projecten in Nederland. De bank heeft veel expertise met pps opgedaan in Engeland, Frankrijk, Australië en Canada en wilde graag ook in Nederland flink aan de slag. Voor de komende twee tot drie jaar had de bank daarvoor alleen al aan eigen vermogen 100 miljoen euro in de portemonnee. Voorwaarde was wel dat het aanbod infraprojecten dat de Nederlandse overheid via pps aanbesteedt, omhoog zou gaan. “Als het aanbod verder toeneemt kunnen wij ook een groter team beschikbaar maken voor de Nederlandse markt”, aldus Schoen afgelopen zomer.
Na afloop van de ondertekening van het pps-contract voor de renovatie van het ministerie van Financiën donderdag maakte Schoen duidelijk dat de bank deze ambitie heeft laten varen. Omdat in Nederland een constante opdrachtenstroom uitblijft, is het voor de de bank “niet interessant” mensen vrij te maken, verklaarde Schoen.

Pessimisme

De mededeling van de bankdirecteur sluit aan op het toenemende pessimisme in de bouwsector over de toekomstige mogelijkheden van pps in Nederland. Bouwend Nederland-voorzitter Brinkman stelde onlangs op een pps-conferentie vast dat het geen storm loopt met pps-opdrachten en riep de politiek op serieus werk te maken van pps-initatieven. Ook directeur-generaal Rijkswaterstaat Keyts toonde zich allerminst hoopvol over de haalbaarheid van grote dbfm-contracten. “Ik ben bang dat we ambities niet kunnen waarmaken op het gebied van infrastructuur.”
Minister Zalm (financiën), die tot voor kort grote aarzelingen had bij de voordelen die pps-constructies voor de overheid opleveren, toonde zich donderdag over de samenwerking met de markt bij de renovatie van zijn eigen departement wel enthousiast. De renovatie van het ministerie van Financien is aanbesteed in de vorm van een dbfmo-contract met een netto waarde van 175 miljoen euro, waarbij het consortium Safire (ABN Amro, Burgers Ergon, GTI, ISS en Strukton) tekent voor de ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie van het gebouw. Financiën berekende eerder dat de manier van aanbesteden de overheid een besparing van 10 procent zou kunnen opleveren ten opzichte van het traditioneel aanbesteden. Zalm toonde zich zeer tevreden omdat de besparing op basis van de bieding van Safire nog groter blijkt: 15 procent.

Reageer op dit artikel