nieuws

‘Zonder slopen kunnen we niet bouwen, mevrouw SSRq

bouwbreed

Een kleine zevenhonderd bouwputtenkijkers trokken dit weekeinde de laarzen aan ter gelegenheid van het vierde Rotterdamse Bouwputtenfestival. Nederlands grootste bouwplaats, die van het Centraal Station, gold als een van de favorieten.

”En hier bouwen we dus een tijdelijk stationnetje”, zegt Bouwputtengids Jelle van den Akker op de dakrand van het Groothandelsgebouw, terwijl hij met zijn paraplu druk rondzwaait over een zandvlakte vol heipalen, kolossale bossen wapening van diepwanden, betonsilo’s, diepe gaten en grafmachines. ”Niet zo moeilijk hoor. Gewoon heipalen slaan en dan containers erop stapelen. Van dat fietstunneltje erachter maken we een tijdelijke reizigerstunnel.”
Een groep van ongeveer twintig kijkers luistert ademloos. Dat de oude vertrouwde Rotterdamse stationshal die achter de bouwput oprijst geen lang leven meer is beschoren, laat zich niet moeilijk raden. In enorme drukletters achter de glazen pui is het woord ‘EXIT’ te lezen. Omdat de bouwput de bestaande hoofdingang heeft bereikt, zijn al een paar geveldelen gesloopt om een nieuwe entree te maken. In afwachting van de totale sloop in februari. ”Waarom moeten jullie al zo gauw slopen?”, wil een dame weten. ”Zonder slopen kunnen we niet bouwen, mevrouw.”
De stationsbouwput belooft de komende jaren vaste prik te worden op het Bouwputtenfestival. Terwijl de treinen onverstoorbaar doorrijden, wordt hier een compleet nieuw station gebouwd, maar ook een ondergronds metrostation, een boortunnel voor Randstad Rail, en een tunnel voor autoverkeer.
Dat is zelfs voor Rotterdamse begrippen veel. Niet dat dat nodig is om bezoekers naar het festival te trekken. De rondleidingen op de andere acht bouwputten, waaronder de nieuwbouw van RTV Rijnmond (Lloydpier), woontoren Red Apple (Wijnhaveneiland) en appartementencomplex Hofdame (Laurenskwartier) waren in veel gevallen ook vol.
Toen Jan Klerks het festival vier jaar geleden bedacht, waren plan én goedkeuring in een dag geregeld: niemand twijfelde dat de Rotterdammers erop af zouden komen. ”Volgend jaar het eerste lustrum, dus dan wordt het allemaal nog groter. Meer bouwputten en ook grotere!”, zegt Klerks.

Wolkenkrabbers

In het kader van het Jaar van de Architectuur staat in september 2007 ook een Wolkenkrabberfestival op stapel: een week lang gebouwbezoeken, een wolkenkrabberlichtplan, een publieksprogramma .
Nooit gebouwde wolkenkrabbers, lezingen, films, maquettetentoonstellingen, een NK Trappenloop en nog veel meer. Klerks: ”Het ligt in het verlengde van het Bouwputtenfestival. In het extreme ligt de overeenkomst.”
Het Bouwputtenfestival 2006 is nog niet voorbij. Op het programma staat nog de Dag van de Eerste Paal (11 oktober); wethouder Karakas reist met een groep kijkers per bus door Rotterdam en slaat op acht bouwplaatsen – onder zingen van het Eerste Palen-lied – eerste palen. Een bouwputexcursie naar Nesselande (14 oktober) biedt een kijkje bij de compleet nieuwe woonwijk die ten noordoosten van Rotterdam verrijst. Het City Informatiecentrum Rotterdam herbergt nog de hele maand de interactieve expositie ‘Wind in Rotterdam’: over wind, windtunnelonderzoek, windmolens in de stad en windbelasting op hoge gebouwen. Een lezingenprogramma (21 oktober), waarbij ook de Bouwput van het Jaar wordt bekendgemaakt, en de Rotterdamse BouwputtenkwiZz (25 oktober) sluiten het programma van dit jaar af. Meer informatie: www.bouwputtenfestival.nl.

Reageer op dit artikel