nieuws

Wirtgen gaat ook in mijnbouw

bouwbreed

De Duitse Wirtgen Group, fabrikant van Wirtgen frezen, Vögele asfalteermachines en Hamm walsen heeft een nieuwe loot aan de holding toegevoegd. In september nam de fabrikant van wegenbouwmachines Kleemann over, bouwer van mobiele en vaste steenvergruisinstallaties.

Met de aanschaf van 80 procent van de aandelen hoopt Wirtgen een flinke stap te kunnen zetten op de markt van machines voor de open mijnbouw. De Wirtgen Group gaat daardoor verder met twee bedrijfsonderdelen: Wirtgen Road Technologies en Wirtgen Mineral Technologies.

Vooral tussen de frezendivisie en de machines van Kleemann bestaan veel overeenkomsten en daar is volgens Wirtgen synergie te behalen. Wirtgen laat de naam Kleemann bestaan, net als eerder gebeurde na de overnames van Vögele en Hamm in 1997 en 2000. 

Wirtgen directeuren Stefan en Jürgen Wirtgen denken door de overname een flinke omzetstijging te realiseren. Bleef de teller in 2005 nog staan op een slordige 830 miljoen euro, voor 2006 verwachten de broers voor het eerst de grens van 1 miljard euro te passeren.

Ook president directeur Gerhard Schumacher van Kleemann, die overigens in functie blijft, is content met de overname door Wirtgen. Kleemann krijgt een flinke financiële injectie en begint nog dit jaar met de bouw van een nieuwe fabriek. Die zal net als de huidige vestiging in Göppingen gebouwd worden. Ook om het hooggekwalificeerde personeel voor het bedrijf te behouden, zo stelde Stefan Wirtgen op een persconferentie.

Tijdens de Wirtgen Technologie Tagen werden een aantal innovaties aangekondigd.

Walsenfabrikant Hamm komt nog dit jaar met een nieuw model wals: de DV serie. Er zijn drie modellen. Van 4, 7 en 9 ton. De grootste innovatie is de meedraaiende bestuurdersstoel die automatisch 180 graden draait zodra van rijrichting wordt veranderd. Hamm hoopt met de vinding dat het aantal ongelukken met walsen in de wegenbouw flink afneemt. 

Een andere Wirtgendochter, asfalteermachinefabrikant Vögele, presenteert op de komende BAUMA in München vier nieuwe modellen in de zogenaamde 2e generatie-serie. Op de intermat in Parijs werden al de modellen 1600-2, 1800-2, 1900-2 en 2100-2 gepresenteerd.

Wirtgen zelf neemt nog dit jaar de W100 F asfaltfrees in productie. Het is weliswaar de opvolger van de W1000 F maar volgens de fabrikant is er zo veel aan de machine verbeterd dat er sprake is van een compleet nieuw apparaat. De frees gaat sneller, dieper en is bovendien veel stiller dan zijn voorganger. Dat laatste door een 6-cilinder turbo diesel motor van Cummins met een vermogen van 209 kW. Veel meer functies zijn met een simpel bedieningspaneel aan te sturen.

Reageer op dit artikel