nieuws

Windmolenpark op zee levert eerste stroom

bouwbreed Premium

Het offshore windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee heeft zijn eerste kilowatturen schone stroom afgeleverd. Dat heeft eigenaar Shell bekendgemaakt.

Het offshore windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee heeft zijn eerste kilowatturen schone stroom afgeleverd. Dat heeft eigenaar Shell bekendgemaakt.
Het gaat om een nog beperkte hoeveelheid elektriciteit. Hoewel alle 36 windmolens inmiddels zijn geplaatst door bouwer Ballast Nedam en turbinefabrikant Vestas, zijn ze nog niet allemaal aangesloten op het transformatorstation op land.
Shell verwacht dat het windmolenpark eind dit jaar volledig operationeel zal zijn. Het park is dan goed voor de stroomvoorziening van meer dan 100.000 huishoudens.
De rest van het jaar wordt gebruikt om een aantal afrondende werkzaamheden uit te voeren. Zo wordt op de zeebodem een beschermende laag stortsteen aangebracht rondom de funderingspaal waarop de turbines zijn gebouwd. Ook zal de laatste hand worden gelegd aan de elektriciteitsaansluiting met het land.
Het offshore windpark Egmond aan Zee geldt als een innovatief concept. De turbines behoren met hun rotordiameter van 90 meter en vermogen van 3 megawatt tot de grootste ter wereld. De turbines zijn speciaal ontwikkeld voor omstandigheden op zee. De molens zijn bovendien onderhoudsarme en worden bestuurd vanaf land.

Reageer op dit artikel