nieuws

Website materialen met vastelocatie niet langer virtueel

bouwbreed Premium

Na het succes van de website materia.nl opent vandaag het Inspiration Centre van Materia in het bedrijvencentrum Dock 36 in Enter. In dit nieuwe materialencentrum kunnen alle innovatieve en interessante materialen uit de hele wereld worden gezien, betast en ervaren.

Het centrum is bedoeld voor architecten, interieurontwerpers en designers, die hier de materialen live kunnen leren kennen en kunnen zien hoe zij deze in hun ontwerpen kunnen toepassen.
Het materialencentrum is een initiatief van de architecten Els Zijlstra en Ellen Kuipers. Zijlstra, architect bij Kraaijvanger • Urbis Architecten, begon 8 jaar geleden vanuit Rotterdam met het opzetten van een database voor materialen in de ruimste zin van het woord. “Bij de ontwikkeling van een ontwerp is de keuze van de materialen van cruciaal belang. Met die keuze kom je als architect in een woud van mogelijkheden. De website met een material explorer als zoekmachine gaf een overzicht waarin de materialen niet alleen op categorie maar ook op technische en sensorische eigenschappen konden worden uitgezocht”, licht Ellen Kuipers toe.

Beleven

“De mogelijkheid om deze materialen ook te voelen presenteerden we met een reizende tentoonstelling op beurzen. Met de introductie van het Inspiration Centre creëren we nu een ontmoetingsplaats voor creatieve professionals, die elkaar kunnen inspireren en stimuleren tot de toepassing van innovatieve materialen. Materia vervult daarbij de functie van denktank en biedt nu met een permanente tentoonstellingsruimte de mogelijkheid om op elk gewenst moment de materialen bewust te zien, te voelen en te beleven.’
Materia beschikt in Dock 36 over een permanente tentoonstellingsruimte van 500 vierkante meter, waarin zo’n 2000 samples van 40 bij 40 centimeter beschikbaar zijn. Naast de materiaalsamples biedt Materia ruimte voor workshops en seminars. Tevens is in de ruimte een bibliotheek met boeken over materialen, architectuur en design ondergebracht.
Dock 36 is direct gelegen langs de A1 met ontsluiting richting Duitsland en het vliegveld van Düsseldorf. “Met het Inspiration Centre willen we een wisselwerking bewerkstelligen tussen de creatieve professional enerzijds en de producent anderzijds. Vanuit de visie van informatieverstrekking denken wij aan forcasting, advisering en consultancy”, aldus Kuipers.
Het materialencentrum in Enter is het eerste centrum in de wereld na Bangkok, Keulen, Milaan, New York en Parijs dat op deze schaal de materialen tentoonstelt.

Reageer op dit artikel