nieuws

WEB-diploma’s voor medewerkers Strukton Railinfra

bouwbreed Premium

Strukton Railinfra overhandigde gisteren aan 125 medewerkers een WEB-diploma. Dit is een diploma erkend volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Een WEB-diploma wordt toegekend op basis van iemands ervaring en vakmanschap, en niet naar aanleiding van een voltooide opleiding. De toetsingscriteria die gehanteerd worden om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een diploma, zijn vastgesteld door kenniscentrum Kenteq, licht Hijlke Huijzer van Strukton Railinfra toe. “Deze diploma’s zijn bij uitstek bedoeld voor mensen die geen opleiding hebben afgerond. Bijvoorbeeld iemand die niet goed kan leren en na een paar jaar lts zonder diploma de school heeft verlaten. Maar vanaf het moment dat die persoon is gaan werken, heeft hij een heleboel kennis en ervaring opgedaan. Dit zijn vaak mensen die veel beter in de praktijk leren dan in de schoolbanken. Door deze mensen te certificeren met een bepaald WEB-niveau, erken je hun vakmanschap. Als je die mensen terug zou sturen naar school om een diploma te halen, zouden ze doodongelukkig worden.” Een WEB-certificering maakt meteen duidelijk voor welke klussen iemand ingezet kan worden. Daarnaast geeft het een bedrijf beter inzicht in de bijscholing die iemand eventueel nodig heeft. “Je maakt zichtbaar wat iemand al kan en waarop je hem nog moet bijspijkeren. Een voorbeeld: iemand werkt in de automatisering en heeft geen diploma’s, maar voor de plaatselijke voetbalclub bouwt en onderhoudt hij al jaren de website. Deze ervaring wordt ook meegenomen, en aan de hand daarvan kan diegene bijvoorbeeld een WEB 2-diploma krijgen op dit gebied.” Door ervaring en kennis in kaart te brengen, voorkom je als bedrijf ook dat je iemand naar een opleiding stuurt waarbij hij weinig nieuws leert, voegt Huijzer toe. “Zo bespaar je dure, overbodige cursussen én de tijd die je aan de medewerker kwijt bent.”

Reageer op dit artikel