nieuws

Voorhoutse Vinex-wijk voorlopig uitgesteld

bouwbreed

De gemeente Teylingen is even terug bij af wat betreft de plannen voor de nieuwe Voorhoutse wijk Hoogh­kamer en de Noordelijke Randweg om Voorhout heen.

De kosten van de randweg blijken zoveel hoger dan door het vorige gemeentebestuur was berekend, dat deze niet meer uit de opbrengst van huizenbouw kan worden betaald.
De Vinex-wijk en de randweg zijn twee communicerende vaten, legt wethouder Van der Meer van ruimtelijke ordening uit. “Maar het idee van de Vinex-wijk was er eerst. Die 800 woningen, die komen er dan ook zeker. Het is niet zo dat de wijk er alleen maar zou komen vanwege de randweg. Het is eigenlijk andersom: die randweg is nodig om de wijk te ontsluiten. Zonder de nieuwe weg staat de zuidelijke randweg straks helemaal vol.”

Kosten

De noordelijke randweg moest wél uit de opbrengsten van de wijk Hooghkamer en een tweede Vinexwijk, Nieuw Boeckhorst, worden gefinancierd. “Met een rotonde, een aansluiting op de Leidsevaart en een tunnel onder het spoor door, kwamen de kosten voor de weg op 27 miljoen euro te liggen. Die zou voor de helft door Hooghkamer moeten worden opgebracht, oftewel: 560 woningen zouden 12,5 miljoen moeten opleveren, want uit de 240 sociale huurwoningen is geen winst te behalen. Dat zou een opslag van 22.000 euro per woning moeten betekenen, en dat is veel te veel.”
De gemeente begint nu even “bij nul” met de plannen, laat Van der Meer weten. “Maar wat er ligt, belandt niet in de prullenbak. We willen met grote stappen tot iets nieuws komen.” Van der Meer denkt daarbij vooral aan andere financieringsoplossingen. “Het aantal uitgeefbare vierkante meter bijvoorbeeld. Met de huidige verkaveling blijven we fors onder de gebruikelijke hoeveelheid uitgeefbare grond, namelijk 50 tot 60 procent. Daar zouden we forse winst kunnen boeken. Daarnaast denk ik aan het verzwaren van de regionale functie van de weg, wat wellicht ruimte schept voor andere mogelijkheden voor financiering.”

Reageer op dit artikel