nieuws

Volvo shopt in China

bouwbreed

Volvo Construction Equipment heeft een overeenkomst getekend om 70 procent van de aandelen van het Chinese Shandong Lingong Construction Machinery te kopen. De bedrijven willen nog niet zeggen hoeveel Volvo voor het meerderheids belang betaald.

Beide partijen wachten nog op goedkeuring van de Chinese regering voor de overname, maar bezweren dat de prijs bekend wordt gemaakt zodra die toestemming er is. Volvo verwacht de toestemming “in de nabije toekomst” te krijgen.

Tony Helsham, president directeur van het Zweedse bedrijf zegt dat de overname van het Chinese bedrijf met een jaaromzet van dik 200 miljoen euro “een strategische investering is die Volvo een sterke positie op de Chinese markt voor bouwmaterieel bezorgt. De samenwerking met Lingong is een flinke stap in onze visie op China en onze wereldwijde strategie.”

China, dat inmiddels de grootste markt is voor wielladers (in 2005 werden er 110.000 stuks afgezet, red.), is gewild bij Westerse fabrikanten. Lingong is China’s vierde producent van wielladers met een marktaandeel van 11 procent. Volgens Helsham zal de investering ervoor zorgen dat Volvo ook eigen producten gemakkelijker aan de Chinese markt kan slijten. “Maar we zullen ook gewoon doorgaan met de productie van onze eigen wielladers in de fabrieken in Eskiltuna en Arvika in Zweden, in Ashville in de VS en Pederneiras in Brazilië.”

Lingong, gelegen in de provincie Shandong zal blijven doen waar het goed in is, zo meldde bestuursvoorzitter Wang Zhizhong. “We maken 16 modellen wielladers, graaflaadcombinaties, walsen en graafmachines. Met de productondersteuning, technologie en financiële middelen van Volvo kunnen we verder ontwikkelen en groeien. Niet alleen in China maar ook in de rest van de wereld.”

Ondanks het feit dat er nog geen financiële details over de deal bekend zijn gemaakt laat een Volvo woordvoerder weten dat de overname geen gevolgen heeft voor de financiële positie van de Zweden.

Reageer op dit artikel