nieuws

Volledige opvang CO 2 in ruil voor bouw centrale

bouwbreed Premium

De Noorse oliemaatschappij Statoil krijgt van de overheid vergunning voor de bouw van een energiecentrale in ruil voor de ontwikkeling van een installatie voor de volledige opvang van de Co 2 -emissie, in casu 1,3 miljoen ton per jaar.

De Noorse oliemaatschappij Statoil krijgt van de overheid vergunning voor de bouw van een energiecentrale in ruil voor de ontwikkeling van een installatie voor de volledige opvang van de Co 2 -emissie, in casu 1,3 miljoen ton per jaar.
Statoil bouwt de centrale bij zijn raffinaderij in Mongstad, die in 2014 in bedrijf gaat. De eerste fase omvat een kleinere proefinstallatie voor de opvang van 100.000 ton Co 2 in 2010, althans, als de centrale start met de kracht-warmteproductie. De overheid neemt de verantwoordelijkheid voor de kosten van de opvang, opslag en het transport van de Co 2 voor haar rekening. Het afvalgas wordt ingezet bij het opvoeren van de druk in de bronnen bij de olie- en aardgaswinning op zee.

Reageer op dit artikel