nieuws

Verkoop WorkSphere stuwt resultaat Stork

bouwbreed Premium

De verkoop van installatiebedrijf WorkSphere heeft de winst van Stork in het derde kwartaal flink doen toenemen.

Het nettoresultaat van het industrieel concern steeg met bijna 40 procent tot 25 miljoen euro. Stork verkocht eerder dit jaar onderdeel WorkSphere voor 65 miljoen euro aan bouwbedrijf Strukton. Omdat de boekwinst op de verkoop fiscaal is vrijgesteld, daalde de belastingdruk en hield Stork onder aan de streep meer over.
De omzet nam in het derde kwartaal licht af, van 459 miljoen euro tot 458 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat klom met 2 miljoen euro naar 27 miljoen euro.
Topman Sjoerd Vollebregt toonde zich tevreden over de resultaten, zeker gezien de onrust rond het beursgenoteerde bedrijf. “Het was een bewogen kwartaal met de nodige onrust en onzekerheden voor alle aandeelhouders en belanghebbenden. Desondanks draaiden onze activiteiten normaal door”, aldus Vollebregt.
Grootaandeelhouders Paulson en Centaurus willen Stork opsplitsen, waarbij alleen de luchtvaartdivisie wordt voortgezet. De onderdelen Technical Services en Food Systems moeten in de ogen van de twee hedgefunds worden verkocht. Eerder deze maand schaarde een groot deel van de aandeelhouders zich achter het voorstel van Paulson en Centaurus. Vollebregt wilde gisteren echter nog niet nader reageren op de uitkomst van vergadering. De bestuursvoorzitter streeft er naar om half november met een reactie te komen.

Opsplitsingskwestie

Vollebregt wilde wel kwijt dat de opsplitsingskwestie tot bezorgde reacties heeft geleid bij afnemers en leveranciers van Stork. Het concern is echter geen klanten kwijtgeraakt, liet de topman weten. Hij verwacht ook niet dat dat zal gebeuren.
De divisie Technical Services voerde dankzij verbeterde marktomstandigheden de omzet met 36 procent op tot bijna 214 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat klom van 9 miljoen naar 13,5 miljoen euro. De integratie van de technische diensten van Akzo en DSM, die eerder dit jaar werden ingelijfd, verloopt voorspoedig.
De luchtvaartdivisie ondervindt vooralsnog hinder van de vertragingen bij de projecten voor Airbus. Problemen zijn er ook nog bij de voorgenomen verkoop van de divisie Prints. Door torenhoge nikkelprijzen is de markt zo instabiel dat Stork rekening houdt met vertraging van het verkoopproces.
Vollebregt verwacht dat de nettowinst over het hele jaar die van vorig jaar “duidelijk zal overtreffen”, met dank aan de verkoop van WorkSphere. De bestuursvoorzitter maakte wel nog melding van een voorziening van 10 miljoen euro. Dat geld is nodig voor reorganisaties, voornamelijk binnen de luchtvaart-tak.

Reageer op dit artikel