nieuws

Veiligheid maakt herstel vloer lastig

bouwbreed

Het herstel van de onveilige vloer tussen de winkels en de woningen is een lastige klus onder enorme tijdsdruk. Twee maanden lang werken ruim vijftig man gelijktijdig aan de reparatie van het ontruimde Bos en Lommerplein zodat de bewoners voor de kerst terug kunnen.

“We moeten veertig HE700B-profielen aanbrengen in een gebied dat onveilig is verklaard en is afgesloten”, zegt Paul Smeets, projectleider namens Hillen & Roosen, Multi Vastgoed en Fortis. Hij weet dan ook nog niet hoe Hillen & Roosen al het benodigde materiaal en materieel op lokatie kan krijgen. “We werken deze week nog aan de detailuitwerking van het herstelplan en de draaiboeken.”
De aannemer is gebonden aan allerlei veiligheidsmaatregelen. Zo mag er niet worden geboord in de vloer. “We gaan daarom eerst de krachten uit de vloeren halen door ze op te vijzelen”, aldus Smeets. “Vervolgens brengt Hillen & Roosen onder de vloeren extra profielen aan die de dwarskrachten kunnen opnemen.” Om de profielen te kunnen opleggen, worden daarnaast twintig kolommen in winkels en restaurants op de eerste verdieping verbreed van 0,5 naar 0,8 meter. De voorbereidingen in de winkels beginnen volgende week. Smeets: “We moeten leidingen en installaties verleggen om plaats te maken voor de 0,7 meter hoge profielen.” De negen winkeliers hebben hun medewerking al toegezegd.
Volgens de planning van Hillen & Roosen moet de gemeente volgende week vrijdag het herstelplan definitief goedkeuren en een vergunning verlenen. De oorspronkelijke bouwvergunning voor het complex was nog gebaseerd op het oude Bouwbesluit en daar moet de constructie uiteindelijk ook aan voldoen. Maar voor het aanbrengen van de extra profielen heeft Hillen & Roosen een nieuwe bouwvergunning nodig die valt onder het huidige Bouwbesluit uit 2003. Maar volgens de projectleider, Herman van Vliet, levert die vergunning geen problemen op.

Ontwerpfout

Hoe de ontwerpfout van Constructiebureau Tentij heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk. Van Vliet noemt het in elk geval een geluk bij een ongeluk dat de fout aan het licht is gekomen bij het uitgebreide onderzoek.
Hij denkt dat de fout kan zijn veroorzaakt doordat de vloer precies de grens vormt tussen twee projecten met verschillende constructeurs. Constructiebureau Tentij maakte de constructieve berekeningen voor de woningen, terwijl Ingenieursbureau Zonneveld het constructief ontwerp maakte voor de onderliggende winkels en de rest van het complex. Hillen & Roosen bouwde het hele complex en was voor de woningen eveneens de projectontwikkelaar.
Van Vliet: “De woningen zijn vervaardigd met de tunnelkistmethode, en de onderliggende winkels zijn uitgevoerd met breedplaatvloeren. Afzonderlijk geven die constructies geen problemen, maar kennelijk heeft niemand erbij stil gestaan dat die twee methodes gecombineerd een extra nadelig effect kunnen hebben. Niemand heeft het totale ontwerp gecontroleerd.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels