nieuws

Tijd voor ‘zotte’ huizenprijzen lijkt voorbij

bouwbreed Premium

In België lijkt een einde gekomen aan de extreem hoge prijzen die nog tot vorig jaar werden betaald voor een huis of appartement. De prijzen zullen de komende jaren nog wel stijgen, maar wel minder en niet meer tegen het tempo van de afgelopen vijf jaar met 20 tot 80 procent en méér, al naar gelang de geografische ligging, de oppervlakte en kwaliteit.

V ooral eigenaren die hun huis te koop hebben aangeboden tegen veel te hoge prijzen zullen hun prijzen gevoelig moeten verlagen. Zeker lijkt ook dat vooral de prijs van goedkopere woningen de komende tijd het meest zal aantrekken. Dit wordt voorspeld door o.a. Trends Vastgoedgids en ERA, het internationale net van vastgoedmakelaars. Een Belgische krant zei het zo: “De tijd van de zotte prijzen is voorbij”.
Volgens Trends Vastgoedgids was 2005 een zogeheten “grand cru-jaar” met een recordaantal verkopen van huizen en appartementen en prijzen die vaak de pan uit rezen. Zo werd bijvoorbeeld een huis in Vlaanderen vorig jaar gemiddeld 21,7 procent duurder en in Brussel gemiddeld zelfs 88 procent. Gemiddeld kost een woning in Brussel 330.000 euro en in Vlaanderen gemiddeld 172.000 euro. Per provincie bestaan er ook grote verschillen. De aanhoudende instroom van Nederlanders zorgt er voor dat op de villamarkt tot 600.000 euro in Antwerpen-stad de prijzen blijven stijgen.
De duurste provincie blijft Vlaams-Brabant en dat is een rechtstreeks gevolg van de zeer hoge prijzen in de randgemeenten rond Brussel waar veel goedbetaalde buitenlanders wonen. Wie goedkoop wil bouwen of kopen in België, kan terecht in de Waalse provincie Henegouwen waar huizen en appartementen voor 100.000 euro of minder voor het grijpen liggen.

Reageer op dit artikel