nieuws

Technisch falen legt zeven Britse kerncentrales plat

bouwbreed

Zeven van de acht kerncentrales in Groot-Brittannië zijn door technische problemen geheel of gedeeltelijk buiten werking. Twee centrales werden al eerder stilgelegd, maar maandag kwamen er daar nog eens twee bij nadat ernstige scheuren in diverse pijpen waren ontdekt.

Volgens British Energy zijn de nieuwe problemen in Somerset en Ayrshire te wijten aan “de gewone slijtage vanwege het voortdurend werken onder hoge temperaturen”. Volgens de Arbeidsinspectie is er “slechts een verwaarloosbaar risico dat radioactiviteit uit de centrales weglekt.’
Beide centrales werden aan een nauwgezet onderzoek onderworpen nadat een maand geleden bij twee vergelijkbare centrales meer en ook grotere scheuren in de pijpen werden aangetroffen dan normaal te verwachten zou zijn. Twee van deze centrales, uit de jaren zeventig en tachtig, moeten in 2011 buiten werking worden gesteld. Verder doen zich in een centrale in Hartlepool lekkages in het koelwatersysteem voor, heeft Heysham problemen met het temperatuurbeheer en staat Sizewell stil wegens regulier onderhoud.
British Energy moet nu energie bijkopen op de open markt, wat het bedrijf tientallen miljoenen zal kosten. De verdere privatisering van het energiebedrijf wordt nu waarschijnlijk op een laag pitje gezet. Na de berichten zakte de koers van British Energy op de Londense beurs met 24 procent in.

Reageer op dit artikel