nieuws

Stijging indexwoningwaardehet Kadaster

bouwbreed

De woningwaarde-index van het Kadaster is in september met 4,3 procent gestegen vergeleken met een jaar geleden. Wordt de index van september 2006 vergeleken met die van een maand eerder, dan is de stijging veel minder hoog, te weten 0,5 procent.

D e woningwaarde-index van het Kadaster mag niet worden verward met de gemiddelde koopsom. Terwijl de laatste de waardeontwikkeling van verkochte woningen laat zien, toont de woningwaarde-index hoe de waarde van alle bestaande Nederlandse koopwoningen zich ontwikkeld.
Uit de index blijkt dat de waarde van hoekwoningen zich het afgelopen jaar het gunstigst heeft ontwikkeld. Het indexcijfer voor deze categorie huizen was in september met 5,4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Daarna komen de vrijstaande woningen met een stijging van 4,9 procent en de appartementen met een stijging van 4,2 procent. De waarde van twee-onder-een-kap woningen en tussenwoningen groeide het minst, respectievelijk 3,8 en 3,7 procent.
Ook de gemiddelde koopsom is gestegen. Met 241.654 euro is er sprake van een stijging van +0,16 procent in vergelijking tot vorige maand (241.279 euro), zo licht het Kadaster toe. “Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een stijging van +5,36 procent. De gemiddelde koopsom in augustus was toen 229.361 euro.”
Verder maakt het Kadaster bekend dat het aantal verkochte woningen is gedaald. Werden in augustus van dit jaar nog 18.059 huizen verkocht, een maand later ging het om 17 .004 woningen. Dat betekent een teruggang met 5,84 procent. Ook als het aantal huizen dat in 2006 van eigenaar wisselde wordt vergeleken met het aantal verkochte woningen een jaar eerder, wordt een terugval waargenomen. “In september 2005 werden 18.123 woningen verkocht, een daling van -6,17 procent.”

Hoekwoning

Vooral de verkoop van hoekwoningen daalde, te weten met 8,78 procent. Tussenwoningen lagen beter in de markt. In deze sector liet het aantal verkopen terug met 2,77 procent
Naast gegevens over de landelijke ontwikkelingen, belicht het Kadaster ook provinciale ontwikkelingen. Vergeleken met een jaar geleden steeg in alle provincies de gemiddelde koopsom. Groningen boekte het meeste resultaat met een stijging van 11,8 procent, terwijl Limburg de geringste stijging noteerde, te weten 2,56 procent. “Ten opzichte van vorig jaar is het aantal verkopen, met uitzondering van Flevoland (+ 7,83 procent), voor alle
provincies gedaald”, aldus het Kadaster. Friesland daalde het minst (-1,78 procent) en Groningen het meest (-15,59 procent).

Reageer op dit artikel