nieuws

Speciale Geo-Oscarvoor Frans Barends

bouwbreed

Professor Frans Barends, hoogleraar geotechniek aan de TU Delft, heeft op de Funderingsdag een speciaal voor hem in het leven geroepen ‘Geo-Oscar GT’ ontvangen voor zijn bijzondere verdiensten.

Professor Frans Barends, hoogleraar geotechniek aan de TU Delft, heeft op de Funderingsdag een speciaal voor hem in het leven geroepen ‘Geo-Oscar GT’ ontvangen voor zijn bijzondere verdiensten.
De jury bedacht de nieuwe categorie omdat ze het zo buitengewoon vond dat Barends vorig jaar de beroemde Terzaghi-lezing mocht houden op de vierjaarlijkse internationale grondmechanica-conferentie in Osaka. “Barends heeft daar op filosofische wijze verbindingen gelegd tussen de Geo-engineering, andere vakgebieden en de maatschappij. Hij heeft daarmee de maatschappelijke context van het vakgebied aanzienlijk verhelderd en verstevigd”, aldus de jury. De Geo-Oscars, een initiatief van GeoDelft en de afdeling Geotechniek van KIVI-NIRIA, volgen de GeoEureka Prijs op en bestaan uit een beeldje en een onbekend geldbedrag.
In de categorie voor beste wetenschappelijk publicatie ging de Geo-Oscar naar Meindert Van en zijn medewerkers van GeoDelft voor hun publicatie in het vakblad International Journal of Geomechanics over het fenomeen ‘opdrijven van dijken’. Volgens de jury leidde hun werk tot een geheel nieuw inzicht in de stabiliteit van een groot deel van de Nederlandse dijken. Parool-journalist Bert Steinmetz kreeg een Geo-Oskar in de categorie ‘Geo-Engineering voor een breed publiek’ voor zijn artikel over het veilig boren van de Noord-Zuidlijn. In de categorie ‘Jong Talent’ won Rutger te Grotenhuis voor zijn afstudeerwerk aan de TU-Delft. Hij ontwikkelde een techniek om zandgrond te verstevigen zodat funderingen op hun plaats blijven.

Reageer op dit artikel