nieuws

Snel en nauwkeurig metselen zonder potloodstreep

bouwbreed Premium

Met een demontabel metselmoduul moet het potloodstrepen tot het verleden gaan behoren. Het hulpmiddel maakt het mogelijk op een snelle en eenvoudige manier op de honderdste millimeter nauwkeurig te metselen.

Bedenker H.J. Boers heeft vorige maand de octrooiaanvraag de deur uit gedaan en verwacht nog dit jaar een positieve reactie. “Iedereen was verbaasd dat deze eenvoudige oplossing nog niet was bedacht. De beste vindingen zijn meestal eenvoudig.”
Het hulpmiddel omschrijft Boers, die een bouwkundig adviesbureau in Veenendaal heeft, als “een aanvulling op de bestaande houten en aluminium metselprofielen”. Het systeem bestaat uit een aluminium maatverdeler waarop een schuifmechanisme met een veerconstructie is bevestigd. Deze veerconstructie klikt in de aangebrachte maatverdeler. “Het is in feite een kwestie van klikken en metselen. Je hoeft maar één keer de metseldraad vast te maken en met het schuifmechanisme naar het volgende gat te klikken. Het grote voordeel is dat je op de honderdste millimeter zuiver kan metselen, waarmee het zich onderscheidt van andere mogelijke oplossingen. Fouten zijn uitgesloten, er kan niets verkeerd gaan” aldus Boers. De geleiding loopt over de smalle kant van het systeem.
Het systeem draagt bij aan een snelle en efficiënte manier van werken. Volgens Boers moet de investering – het hulpmiddel gaat afhankelijk van de gekozen bevestigingsvariant 125 tot 175 euro per stuk kosten – zichzelf snel terugverdienen. “Het betekent een forse besparing op de arbeidskosten.”

Beugels

Het systeem kan eenvoudig met twee beugels aan het bestaande profiel worden geschroefd. De bevestiging is mogelijk door middel van een vleugelmoer of door een kliksysteem. Deze laatste bevestigingsmethode biedt een speelruimte van 70 millimeter.
De metselmoduul is toe te passen op de bestaande metselprofielen en kan op elke gewenste kant worden geplaatst. “Een aannemer wil alles recht en haaks”, weet Boers na 35 jaar bouwervaring Daarnaast is het mogelijk om een aluminium hoekijzer dwars op het schuifdeel aan te brengen. “Met één moduul kun je dan altijd de hoek om.” Daarbij is het demontabel en is zowel het rolgedeelte als de veerconstructie afgeschermd tegen specie-inval.
Drie prototypes zijn inmiddels in de praktijk door een plaatselijke aannemer met succes beproefd. Boers: “Het toegepaste prototype had een maatverdeling van 62,5 millimeter, wat correspondeert met het waalformaat. Maar het moduul is voor elke maat steen te leveren. Het grote voordeel is dat het elke keer opnieuw bij een bouwwerk kan worden gebruikt. Het potloodstrepen, en dus de kans op fouten, wordt hiermee aanzienlijk verminderd.”
Boers verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. “Ik verwacht veel belangstelling uit de markt.”
Desondanks is het systeem zeker nog voor verbetering vatbaar. Boers. “Voor de stevigheid heb ik nu voor de maatverdeler een kokerprofiel met een breedte van 30 millimeter gebruikt. Ik ben nu bezig om te zien of dit is te vervangen door twee strippen op elkaar te bevestigen. Hierdoor kan het gewicht van de moduul, nu een paar kilo, aanzienlijk worden gereduceerd; 8 millimeter is uiteindelijk ook stevig genoeg. Dat scheelt al gauw zo’n driekwart kilo in gewicht per moduul van 2 meter.”

Reageer op dit artikel