nieuws

Sloop Grolsch-fabriek in Groenlo in volle gang

bouwbreed Premium

Honderdduizend ton puin. De voormalige brouwerij van Grolsch in Groenlo ligt bijna volledig aan gruzelementen. Fysiek zal er volgend jaar niets meer herinneren aan de brouwerij wier bakermat in het Gelderse vestingstadje ligt. De beroemde locatie wordt ingevuld met 260 diverse woningen, veertig vrije kavels en een recreatiepark.

De brouwerij had volgens de projectontwikkelaars Rabo Vastgoed, Reukers Investment en Rouwmaat Groep geen monumentale waarde. Driekwart van het complex was in de laatste dertig jaar tot stand gekomen. Het oudste gedeelte vanaf 1854 was al zo vaak verbouwd dat het weinig historische en monumentale waarde meer had. Volledig slopen was het devies.
Van de bevolking, waarvan vooral de ouderen met Grolsch zijn grootgebracht, kwam geen weerstand. De pijnlijke beslissing dat Grolsch uit Groenlo zou verdwijnen, was acht jaar geleden al genomen.
Op dit moment ligt er liefst 100.000 ton puin aan de rand van het stadje. Een grote hoeveelheid, volgens directeur J. Rouwmaat van de Rouwmaat Groep die bij dit project ook het grondverzet en de sloopwerkzaamheden uitvoert. De daken en gevels van de meeste opstallen zijn al verwijderd.
Eind oktober begint Rouwmaat met het slopen van de kelders en de fundamenten die maar liefst 15.000 kuub beton bevatten. “We konden bijvoorbeeld een machine van 20 ton op de verdiepingsvloeren laten rijden teneinde selectief de kilometers leidingen, het dak en de wanden te verwijderen. Dat zegt wel wat over de degelijkheid van het gebouw. Dat had nog wel 200 jaar mee gekund”, zegt Rouwmaat bewonderend.

Woningbouw

Rouwmaat hoopt de sloop in het voorjaar van 2007 af te ronden. In het tweede kwartaal van volgend jaar kan de eerste in een reeks van 260 woningen worden gebouwd. SVP uit Arnhem heeft het stedenbouwkundig plan gemaakt.
Er komen verschillende woningtypen: vrijstaande en patiowoningen en een appartementencomplex op de kop van het terrein. Er worden veertig vrije kavels uitgegeven. De nieuwe woonbuurt wordt verbonden met een nieuw park. Van de 13 hectare oppervlakte is 5 hectare aan het waterschap verkocht dat er een deel van de Ecologische Vebindingszone inricht. De woningen worden in vier à vijf jaar gebouwd. Het riviertje De Slinge wordt heringericht en herkrijgt zijn oorspronkelijke, meanderende structuur.
De aanbesteding van het project moet nog plaatsvinden. Eerst wordt in overleg met de gemeente een beeldkwaliteitplan opgesteld.

Reageer op dit artikel