nieuws

Rijk overweegt claim bij bitumenkartel

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat overweegt een schadeclaim in te dienen bij de vijf wegenbouwers die recent een boete van 75 miljoen euro kregen vanwege het zogenoemde bitumenkartel. De overheidsopdrachtgevers onderzoeken gezamenlijk de hoogte van de schade en de mogelijkheden om die via de rechter te verhalen.

Rijkswaterstaat overweegt een schadeclaim in te dienen bij de vijf wegenbouwers die recent een boete van 75 miljoen euro kregen vanwege het zogenoemde bitumenkartel. De overheidsopdrachtgevers onderzoeken gezamenlijk de hoogte van de schade en de mogelijkheden om die via de rechter te verhalen.
Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de SP aan minister Peijs (verkeer). Zij schrijft het parlement verrast te zijn door het nieuwe kartel en heeft alle onderliggende bewijzen in Brussel opgevraagd. Deze recente prijsafspraken vallen niet onder de schikking die is getroffen na de bouwfraude, bevestigt Rijkswaterstaat.
Ballast Nedam, BAM, Volker Wessels (plus dochter KWS), Heijmans en Dura Vermeer maakten tussen 1994 en 2002 prijsafspraken over wegenbouwbitumen. Dat gebeurde tijdens het zogenoemde bitumenoverleg waarbij ook de grote oliemaatschappijen aanschoven. De Europese Commissie legde de bouwers een boete op van 75 miljoen euro. Zij hebben inmiddels allemaal beroep aangetekend. Een definitieve veroordeling kan nog jaren op zich laten wachten. Wie geen lid was, betaalde fors meer voor de grondstof voor asfalt. Rijkswaterstaat neemt het voortouw in een onderzoek naar de hoogte van de geleden schade.

Reageer op dit artikel