nieuws

Prijzen woningbouw stegen afgelopen zes jaar 18 procent

bouwbreed Premium

De prijzen in de woningbouw zijn de afgelopen zes jaar met 18 procent gestegen. De kosten die gemaakt moeten worden voor nieuwe woningen liggen daarmee bijna een vijfde hoger dan rond de eeuwwisseling. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De loonkosten stijgen met een klein verschil sneller dan de uitgaven aan bouwmaterialen. Het prijsniveau voor personeel ligt in 2006 18,1 procent hoger dan in 2000. De index voor de kosten van materiaal ligt een half punt lager. De bouwer betaalt vandaag de dag voor zijn stenen, glaswol, dakpannen en andere bouwstoffen 117,6 procent meer dan zes jaar geleden.
De prijsindex voor de totale kosten staat momenteel op 117,8 punten, waarbij in het jaar 2000 de graadmeter op honderd punten is gezet.
Opvallend is de scherpe stijging van materiaalkosten die begin dit jaar is ingezet. Stond de index in augustus 2005 nog op 111,5 punten, een jaar later is de graadmeter met 5,5 procent gestegen. Daarmee noteert de materiaalkostenindex de scherpste opwaartse beweging in de laatste zes jaar. Alleen in 2001, toen de index 4,2 procent omhoog schoot, is door het CBS een vergelijkbare toename van de materiaalprijzen berekend.

Stabilisering

Waar de prijzen voor materiaal scherp stijgen, vlakken de loonkosten juist af. Jaar op jaar is in augustus 2006 de loonkostenindex met niet meer dan een half punt gestegen. De stabilisering volgt op een periode van scherpe loonstijgingen.
De sterkste loonstijgingen deden zich voor in 2002. Toen steeg de kostenindex met 5 punten naar 110,2, een toename van ruim 4 procent. De opgaande lijn in de loonkosten heeft zich tot en met 2004 doorgezet. Toen noteerde de index 116,2 punten, 2 procent hoger dan een jaar eerder. Vanaf 2005 vlakte de curve af. In dat jaar steeg de graadmeter met 1,2 procent naar 117,6 punten.

Reageer op dit artikel