nieuws

Politiek kan scoren met water en weg

bouwbreed Premium

Politiek Den Haag zal de komende dagen scoren op het gebied van water en wegen. Het betreft concrete onderwerpen zoals het overkappen van de A12 bij Arnhem, tol in de Tweede Coentunnel, de stadsbrug in Nijmegen en natuurlijk de A6/A9. PvdA en CDA zullen de belabberde staat van de waterkeringen aan de kaak stellen.

beschouwing
Wegen en dijken spreken tot de verbeelding van kiezers en zijn bij uitstek geschikt om politieke munt uit te slaan. Bijna dreigde de begroting van Verkeer en Waterstaat te moeten wijken voor het debat over de Schipholbrand. Met veel geschuif op agenda’s lukt het toch om de infraplannen voor volgend jaar voor de verkiezingen af te ronden. De huidige Tweede Kamer heeft tot aanstaande woensdag de tijd om echte macht uit te oefenen, want daarna ligt de politieke arena maanden stil door verkiezingen en formatie.
De miljardendans rond het Meerjarenplan Infrastructuur en Transport is te lucratief om op de lange baan te schuiven. Begin deze maand heeft verkeersminister Peijs akkoorden bereikt met de diverse regio’s. De Tweede Coentunnel, de verlenging van de A15, A27 en A13/16 worden als toltrajecten voorbereid. De Tweede Kamer mag beslissen in hoeverre de tol de geplande kilometerprijs van 3,4 cent per kilometer inclusief 8 cent spitstoeslag mag overlappen.
Uiteraard zal de Tweede Kamer morren over het kabinetsbesluit A6/A9. Een ruime meerderheid van PvdA, CDA en VVD is voor verbreding van de Gaasperdammerweg. Het kabinet besliste echter alleen de tunnelvariant te schrappen en 1 miljard euro te steken in verbreding van de A1, A6 en A10-Oost. De beslissing om de Gaasperdammerweg te overkappen en te verbreden schuift over de verkiezingen heen. Gebrek aan daadkracht in combinatie met de bouwstop in Almere is makkelijk scoren voor politici.
Minister Peijs zal waarschijnlijk weinig moeite hebben met een voorstel van PvdA en CDA om 100.000 euro te steken in een studie naar goedkope overkappingen. Concreet ligt er een plan van de stichting Duurzame A12 om 5 kilometer tussen Velperbroek en Waterberg te overkluizen. De bijzondere techniek scoort ook nog eens uitstekend op het gebied van luchtkwaliteit en zou uitkomst kunnen bieden voor meer probleemgebieden.
Politieke munt is ook te slaan uit de tweede stadsbrug naar Nijmegen, een studie naar verbreding van de A1 in Overijssel en 66 miljoen euro voor tientallen snelle extra infraprojecten die relatief veel resultaat opleveren. Met deze onderwerpen is vooral veel goodwill te kweken bij de lagere overheden.

Dijken

Prins Willem-Alexander zorgde persoonlijk voor veel extra publiciteit door alarm te slaan over de toestand van de dijken. Het signaal over de lage reservering voor waterkeringen is enkele maanden geleden al gegeven en zou al worden toegevoegd aan de politieke agenda.
Minister Peijs vindt dat ze voldoende geld steekt in veilige dijken en wil de beslissing over 1,5 miljard euro extra na 2010 aan haar opvolger laten. Ook dit punt is voer voor de Kamerleden die de minister wederom gebrek aan daadkracht kunnen verwijten met als schrikbeeld dat half Nederland onder water komt te staan.

Reageer op dit artikel