nieuws

ONRI: Opdrachtgever heeft baat bij terugkeer hoofdconstructeur

bouwbreed

Opdrachtgevers hebben baat bij de terugkeer van de hoofdconstructeur. De kosten voor een hoofdconstructeur zijn op de totale bouwsom marginaal en de extra investering verdient de opdrachtgevers “dubbel en dwars” terug.

Volgens directeur Paul Oortwijn van de organisatie van advies- en ingenieursbureaus ONRI zouden opdrachtgevers niet afwijzend tegenover de terugkeer van de hoofdconstructeur moeten staan. Het levert de opdrachtgever nauwelijks extra kosten op. “Bij een werk heeft gemiddeld 7 tot 8 procent van de kosten betrekking op de ontwikkeling en voorbereiding; de rest zijn uitvoeringskosten. Een hoofdconstructeur kost bij kleinere werken nog geen 5 promille van de totale bouwsom. Bij grotere werken is het 1 tot 2 promille.”
“Extra kosten die een opdrachtgever gemakkelijk terugverdient”, stelt de ONRI-directeur. “Ik denk zelfs dat het geld oplevert. Met die initiële investering krijg je een zorgvuldige voorbereiding met voldoende aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid. Een goede kwaliteit werkt door in de exploitatie. Daar wordt de winst behaald; je krijgt meer waar voor je geld.”
ONRI was een van de brancheverenigingen die hebben bijgedragen aan het plan van aanpak om de veiligheid van constructies te garanderen. Aanbeveling in het plan is de terugkeer van de hoofdconstructuur als eindverantwoordelijke De hoofdconstructeur is sinds het Bouwbesluit in 1992 niet meer wettelijk verplicht.

Opgewaardeerd

ONRI vindt het hoog tijd dat de rol van constructeur stevig wordt opgewaardeerd. Volgens Oortwijn is er in de loop der jaren uit bezuinigingsoverwegingen steeds meer gesneden op de post van constructeur. “De constructeur is gemarginaliseerd tot iemand die kan rekenen. Hij komt nauwelijks meer op een werk en omdat het slecht wordt betaald, zie je vaak relatief onervaren mensen in die rol opereren. Die mensen zijn ook niet bestand tegen de druk op een werk. Als de betonmolens klaarstaan, moet je stevig in je schoenen staan om te zeggen dat er nog niet kan worden begonnen.”
Ook de Bond van Nederlandse Architecten is “helemaal voor” de terugkeer van de hoofdconstructeur. “Dit zou een enorme stap in de goede richting zijn”, aldus een woordvoerder. De architecten vinden echter niet dat de hoofdconstructeur eindverantwoordelijk moet zijn. De hoofdconstructeur zou net als andere specialisten zoals de akoestisch specialist, onder de hoofdarchitect moeten vallen af, vindt de BNA die al geruime tijd pleit voor een grotere rol voor de architect in het bouwproces.

Reageer op dit artikel