nieuws

Onbeschermde diepwand kwetsbaar

bouwbreed Premium

Medewerkers van BAM Civiel maken een betonnen voorzetwand voor de diepwand van de Tunnel Rotterdam Noordrand in de hsl-zuid. Meestal worden diepwanden in kelders en gesloten tunnels toegepast waar een getemperd klimaat heerst, vrij van vorst. Maar in de open spoortunnel ten noorden van Rotterdam staat de diepwand bloot aan weer en wind. Twee winters hadden al voor lichte vorstschade gezorgd. De 22 centimeter dikke betonnen voorzetwand, die in het werk wordt gestort, moet dat worden tegengaan en voorkomen dat de hogesnelheidslijn al in de nabije toekomst moet worden afgesloten voor onderhoud.

Medewerkers van BAM Civiel maken een betonnen voorzetwand voor de diepwand van de Tunnel Rotterdam Noordrand in de hsl-zuid. Meestal worden diepwanden in kelders en gesloten tunnels toegepast waar een getemperd klimaat heerst, vrij van vorst. Maar in de open spoortunnel ten noorden van Rotterdam staat de diepwand bloot aan weer en wind. Twee winters hadden al voor lichte vorstschade gezorgd. De 22 centimeter dikke betonnen voorzetwand, die in het werk wordt gestort, moet dat worden tegengaan en voorkomen dat de hogesnelheidslijn al in de nabije toekomst moet worden afgesloten voor onderhoud.
De ervaringen bij de Noordrandtunnel hebben inmiddels geleid tot gewijzigde uitvoeringswijzen van diepwanden bij andere werken. Zoals bij de nieuwe Euromax-terminal op de Maasvlakte, of bij de spoortunnel Almelo Verdiept. Daar wordt wapening met een grotere maaswijdte toegepast en een betonmengsel met een kleinere grindfractie. Dat garandeert dat het beton ook daadwerkelijk alle plekken van de diepwandsleuf bereikt, wat het gevaar van insluitingen verkleint. Ook wordt de wapening met speciale geleiderails neergelaten. Daardoor wordt een nauwkeurige plaatsing en een betere betondekking bewerkstelligd. Tijdens het storten van het beton wordt de geleiderails weer getrokken. Op pagina 7: Diepwanden tegen vorst beschermd. Foto: Ton Borsboom

Reageer op dit artikel