nieuws

Norfolkterrein inspireert ontwikkelaars

bouwbreed

Van een kleinschalig dorpje tot een vijfsterren hotel met zwembad aan zee. De verhuizing van de Norfolk Line naar Vlaardingen inspireerde vier verschillende partijen tot grootse plannen met het terrein van 6 hectaren dat door de verhuizing in Scheveningen vrijkomt.

De Malherbe Groep samen met Fortis en ING Vastgoed gaat voor een overdekte strandsporthal genaamd The Beach, een vijfsterrenhotel met zwembad aan zee en wil de visafslag omvormen tot een transparante hal waar verse vis en andere producten te koop zijn. De visserij blijft, maar dan in gecomprimeerde vorm op het Noordelijk Havenhoofd. De ontwerpers maken ruimte voor zowel koophuizen als luxe en sociale huurwoningen. Daarnaast willen zij de oude sluis, die op dit moment onder de grond ligt, uitgraven.
Het ontwerp van voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen en Provast/Vesteda voorziet in drie hoge woontorens en een markant gebouw, zoals het Opera House in Sydney. Aan het strand en de nieuwe boulevard worden sportgerelateerde functies toegevoegd. Ook komt er een boetiek/designhotel, terras- en stadswoningen en een congrescentrum met viersterren zakenhotel.
Een klein dorp in het verlengde van Scheveningen-Dorp en de duinen vormt de essentie van het ontwerp van de Geste Groep en Volker Wessels. Dit vormt als het ware een nieuw maaiveld bovenop het huidige, met daaronder parkeergarages. Bij het Havenhoofd komt een surfcentrum en er blijft voldoende ruimte voor visserij. Aan weerskanten van de havendoorgang komen twee grote gebouwen voor appartementen en kantoren. MAB Bouwfonds Ontwikkeling en KCAP Architects & Planners tenslotte hebben in hun ontwerp het Norfolk terrein ingericht met aan het begin een cultuurcluster met bijvoorbeeld een museum, in het midden een sport- en fitnesscluster en op het Adriaan Maasplein een hotel-congresfacaliteit. Het verversingskanaal wordt doorgetrokken, daarlangs komen speciale waterwoningen. Ook is hier ruimte voor een door topkok Pierre Wind bedacht concept van restaurants met allerlei typen en smaken.

Reageer op dit artikel