nieuws

Negenduizend kuub rioolwater per uur

bouwbreed Premium

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder heeft afgelopen week het eerste rioolwater uit de regio Den Haag gezuiverd. Eind januari zal de grote zuiveringsinstallatie op volle kracht draaien.

AWZI Harnaschpolder tussen Den Haag en Delft behoort tot de grootste zuiveringsinstallaties van West-Europa. De totale capaciteit zal 1,35 miljoen inwoner-equivalenten bedragen. Met de eerste zuiveringslijn die vorige week begon te draaien, wordt ongeveer een kwart van die capaciteit gehaald: 9000 kubieke meter afvalwater per uur. De twee biologische tanks uit de lijn zijn gevuld met biologisch materiaal uit de AWZI Houtrust en geënt in biologische slibgistingstanks. Naarmate meer lijnen van de nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik worden genomen wordt de installatie bij het Haagse Houtrust verder ontlast, zodat die gerenoveerd kan worden. Uiteindelijk zal Harnaschpolder 75 procent van het afvalwater in de Haagse regio verwerken, terwijl Houtrust de resterende 25 procent voor zijn rekening neemt. AWZI Harnaschpolder is gerealiseerd en wordt geëxploiteerd door het consortium Delfluent. Daarin participeren onder andere Heijmans Infrastructuur en Strukton.

Reageer op dit artikel