nieuws

Nationale Staalprijs voor vijf projecten

bouwbreed Premium

Op de Nationale Staalbouwdag in Amersfoort zijn gisteren de prijswinnaars bekendgemaakt van de Nationale Staalprijs en bijbehorende Ontwerp Award Staal. In de categorie Industiebouw wonnen alle inzenders de Nationale Staalprijs 2006.Vijf projecten hebben de Nationale Staalprijs gewonnen. Deze twee jaarlijkse prijs dient als algehele waardering voor bijzondere staalbouwprojecten in binnen- en buitenland. De Nationale Staalprijs kent categorieën, vier in getal. De jury heeft in totaal 140 ingezonden projecten beoordeeld die in 2004 of 2005 geheel of nagenoeg geheel zijn voltooid. Een combinatie van twee bedrijven heeft de Ontwerp Award Staal 2006 in ontvangst kunnen nemen. Dit is een categorie-overstijgende prijs voor de projectpartners die verantwoordelijk zijn voor een inspirerende toepassing van staal binnen een deelnemend project. Winnaars werden Achitectenbureau Group A en Sorba Projects voor de gevel van Boostergemaal Zuid in Amsterdam. “Een complexe, driedimensionaal uitgevoerde en strak gedetailleerde omhulling”, sprak de jury.In de categorie Industriebouw van de Nationale Staalprijs kon de jury kennelijk niet kiezen tussen de twee ingezonden projecten. Warmtekrachtkoppelingcentrale Utrecht en Weipoederfabriek Cono Kaasmakers Westbeemster wonnen allebei. “Overweldigend en verbluffend” noemde de jury het eerstgenoemde project. Met “zichtbare zeggingskracht” omschreef de jury het andere. De optop-appartementen Nautilus in Scheveningen won in de categorie Woningbouw. Volgens de jury bewijst Nautilus dat met “een afgewogen combinatie van staalskeletbouw, staalframebouw en een afwerking in metalen beplating optoppen werkelijk meer kan zijn dan eenzelfde laag op eenzelfde onderbouw”.De Nesciobrug voor fietsers en voetgangers over het Amsterdam-Rijnkanaal in Amsterdam won in de categorie Infrastructuur en overige staalconstructies. “Veel hangbruggen kennen we niet in ons land, maar nu hebben we er één van zeer uitzonderlijke kwaliteit”, prees de jury. In de categorie Utiliteitsbouw. kon er volgens de jury maar één winnaar zijn: showroom Hessing Cockpit met geluidswal Acoustic Barrier in Utrecht. Het project is een optelsom van vernieuwingen met staal, waarbij het onderscheid tussen gebouwfunctie en omgeving bijna vervaagt.

Reageer op dit artikel