nieuws

Milieueisen opgenomen in bestekken aanbestedingen

bouwbreed Premium

De gemeente Rotterdam gaat milieueisen opnemen in de bestekken. In eerste instantie gaat het om eisen ter verbetering van de luchtkwaliteit.

Als proef heeft de gemeente al twee werken laten uitvoeren waarbij eisen zijn gesteld aan de vrachtwagens voor zandtransport. Dat ging om het transport van 15.000 ton grond voor de Plas van Heenvliet en om vrachtwagens van 3500 ton die werden ingezet voor het werk aan de geluidswal bij Barendrecht.
Vandaag geeft wethouder Roelf de Boer het offici ë le startsein voor de aanpak. Ook hier gaat het om grondtransport voor de Plas van Heenvliet. In dit stadium wordt aan dit soort transporten de eis gesteld dat vrachtwagens moeten voldoen aan de zogenoemde Euro 3-norm. In die norm, die al in 2001 van kracht is geworden, gaat het om de uitstoot van schadelijke stoffen als koolmonoxide, stikstofoxiden, fijnstof en vluchtige organische stoffen.

Luchtkwaliteit

Voor Rotterdam is luchtkwaliteit een belangrijk onderwerp. In eerste instantie zijn plannen rond de Tweede Maasvlakte gestrand op de hoeveelheid fijnstof in het Rijnmond gebied. Toen is al aangekondigd dat er maatregelen genomen zouden worden om daar iets aan te doen.
Ook terugdringing van stikstofoxiden is van belang. Samen met ozon in de onderste luchtlaag, de troposfeer, zorgen die voor smog.
Het opnemen van milieueisen in bestekken is nu dan ook de eerste stap die past in de Rotterdamse aanpak van de luchtkwaliteit.

Testwerk

In de eerste testwerken is vooral gekeken naar de manier waarop het beste de nodige maatregelen in de bestekken kunnen worden opgenomen. Daarbij gaat het in eerste instantie vooral om eisen aan transporten.
Maar, zo laat Gemeentewerken Rotterdam weten, in een later stadium zullen ook andere eisen op het gebied van milieu kunnen worden toegevoegd. Dan zal wellicht de manier van werken op een bouwplaats eveneens aan eisen worden onderworpen.
Nu is deze aanpak nog een lokaal initiatief van Rotterdam. De gemeente wil echter dat het systeem landelijk wordt ingevoerd. Daar zal wethouder De Boer bij het Rijk op aandringen.

Reageer op dit artikel