nieuws

‘Meer verantwoordelijkheid dan doorsnee jonkie’

bouwbreed Premium

De mogelijkheid om bij verschillende bedrijven ervaring op te doen, was voor Peter Ligtermoet (26) de belangrijkste reden om deel te nemen aan het traineeprogramma van PTP Bouw. Na zijn studie Bouwkunde met als afstudeerrichting Bouwmanagement en Vastgoedbeheer aan de TU Delft, wilde Ligtermoet in eerste instantie rechtstreeks bij een bedrijf solliciteren. “Maar toen ik over PTP Bouw las, heb ik niet verder gezocht. Het programma biedt zoveel kansen en mogelijkheden om ervaring op te doen. Mijn studie had geen stageperiode, dus ik heb nog niet eerder werkervaring op kunnen doen. Als ik nu mijn studieboek over bouwkostenmanagement lees, sn á p ik het tenminste!”

De mogelijkheid om bij verschillende bedrijven ervaring op te doen, was voor Peter Ligtermoet (26) de belangrijkste reden om deel te nemen aan het traineeprogramma van PTP Bouw. Na zijn studie Bouwkunde met als afstudeerrichting Bouwmanagement en Vastgoedbeheer aan de TU Delft, wilde Ligtermoet in eerste instantie rechtstreeks bij een bedrijf solliciteren. “Maar toen ik over PTP Bouw las, heb ik niet verder gezocht. Het programma biedt zoveel kansen en mogelijkheden om ervaring op te doen. Mijn studie had geen stageperiode, dus ik heb nog niet eerder werkervaring op kunnen doen. Als ik nu mijn studieboek over bouwkostenmanagement lees, sn á p ik het tenminste!”
Zijn eerste traineeship was bij Arcadis, inmiddels werkt hij bij de Rijksgebouwendienst. Ligtermoet merkt er in de dagelijkse praktijk niets van dat hij een trainee is. “Ik doe precies hetzelfde als ik zou doen als ik vast in dienst zou zijn bij de Rijksgebouwendienst. Juist omdat ik in een opleidingstraject zit, krijg ik soms meer verantwoordelijkheden dan een doorsnee starter. Als je als jonkie aan een projectteam wordt toegevoegd, krijg je waarschijnlijk vaker de klusjes toegewezen die de anderen niet willen doen. Ik krijg hier de kans om echt een afgebakende taak te verrichten en concrete resultaten te boeken. Bovendien, als ik gelijk als junior projectleider bij een bedrijf was begonnen, had ik na drie jaar alleen dat project afgerond. Nu krijg ik de kans om ‘rond te kijken’ bij heel verschillende bedrijven.”
Bij Arcadis werkte Ligtermoet aan de verbouwing van het Arcadis-kantoor in Arnhem, een stadion met commercieel complex in Haarlem en in Venlo aan een masterplan voor de binnenstad. “Ik kreeg te maken met milieu-juridische zaken, maar ook met aanbestedingen en informatievoorziening richting de aannemer.” Bij de Rijksgebouwendienst maakt Ligtermoet kennis met de opdrachtgeversrol. “Op dit moment ben ik bezig met de dakrenovatie van de gevangenis in Breda. Het werk bij Arcadis vond ik geweldig. Ik vind het echter ook leuk om in de rol van beslisser te zitten. Ik vermoed dat dit laatste toch wel meer iets voor mij is. ”Maar”, droomt Ligtermoet hardop, “een keer een weg aanleggen, een stuk infrastructuur maken…dat zou óók wel mooi zijn.”

Reageer op dit artikel