nieuws

Leiden krijgt eerste kant-en-klaar lab

bouwbreed Premium

Meer rekenwerk, iets hogere kosten, maar wel 12 maanden besparen in het bouwtraject. Biotechnologiebedrijf Crucell heeft met een compleet ingerichte prefab-laboratorium een Nederlandse primeur.

Per boot en vrachtwagen worden achter het Leids Universitair Medisch Centrum de eerste van 64 modules aangevoerd vanuit Duitsland. Het stapelspektakel begint donderdag. Om ook de zwaarste module van 42.500 kilo te kunnen plaatsen, zet Van Marwijk kraanverhuur een 500 tons kraan in. De uitbreiding van één van grotere spelers in Europa op het gebied van biotechnologie heeft wel wat voeten in de aarde. “Voor de kraan van 80 meter hoog met een arm van 60 meter lang hebben we de luchtvaartautoriteiten om een vergunning moeten vragen. De traumahelikopter moet weten dat we hier aan het werk zijn”, aldus Aron Gaiser van Crucell. Omdat binnen afzienbare tijd de huurcontracten van de huidige veel kleinere panden afloopt, draait alles om snelheid. Het prefab-lab van het Duitse Pharmaplan bood uitkomst. Bouwbedrijf Tizo uit Zoeterwoude plaatste de traditionele eerste etage van het testcentrum. Ondanks de taalbarrière en voortdurende ontwerpaanpassingen is Tizo enthousiast over het project.
Op pagina 3:
Antibacterieel bouwen aan laboratorium.

Reageer op dit artikel