nieuws

‘Komst Roemenen en Bulgaren komende twee jaar beperken’

bouwbreed

Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) wil de komst van Roemeense en Bulgaarse werknemers de komende twee jaar beperken.

Roemenië en Bulgarije treden vanaf 1 januari toe tot de Europese Unie. Het ligt volgens Van Hoof in de logica dat dan veel inwoners van deze Oost-Europese landen in de rijkere EU-landen, zoals Nederland, aan het werk willen. De staatssecretaris vreest vooral voor de sectoren als de bouw.
Daarom kondigde de bewindsman donderdagavond in een debat met de Tweede Kamer aan zo snel mogelijk een overgangsregime voor te stellen aan het kabinet, zoals eerder ook is ingesteld voor onder andere Polen en andere werknemers uit nieuwe EU-lidstaten. Dat regime zou met ingang van 2007 minimaal twee jaar moeten duren. Als het aan de staatssecretaris ligt kunnen Roemenen en Bulgaren alleen in Nederland met een tewerkstellingsvergunning aan de slag.
Momenteel moeten werknemers uit de tien al toegetreden nieuwe EU-lidstaten ook een tewerkstellingsvergunning hebben om in de bouw te werken.
Van Hoof denkt erover na om de arbeidsmarkttoets voor deze groep te laten vervallen: daardoor kunnen zij makkelijker aan deze ver gunning komen.

Reageer op dit artikel