nieuws

Komatsu: Binnendraaier is volwaardige graver

bouwbreed Premium

Nederland moet overduidelijk nog wennen aan de binnendraaier, constateert Klaas Kliffen. Telkens weer hoort de salesmanager van BIA Komatsu twijfel over de stabiliteit van dit type graver. De conventionele graafmachine lijkt boven die twijfel verheven en wordt om die reden het meest verkocht.

Binnendraaiers zijn volwaardige graafmachines, benadrukt Kliffen. Het voordeel van deze constructie komt vooral op krappe locaties tot uiting: de bovenwagen steekt niet of nauwelijks over de onderwagen heen zodat de achterkant van de machine minder snel beschadigt. Onder meer dat kenmerk maakt de binnendraaier populair buiten Nederland waar de machine beter is toegesneden op de infrastructuur met vaak nauwe straten. Mogelijk dat ook de hogere aanschafprijs Nederlandse bedrijven ertoe doet besluiten toch maar een conventionele graver te kopen.

Servicecentrum

Binnendraaiers vallen onder de categorie ‘utility machines’; vrij vertaald machines om nutsvoorzieningen mee aan te leggen. Er kan veel meer werk mee worden gedaan. Mede om daar ruchtbaarheid aan te geven opende importeur BIA Komatsu een servicecentrum in Gouda. Deze vestiging bedient het westen van het land zodat gebruikers niet voor alles naar Zutphen hoeven. Via ‘Gouda’ wil BIA vooral het compacte materieel van Komatsu in de markt zetten. Accountmanager Maarten Toirkens stelt vast dat dit type machines in het westen het meeste wordt gebruikt.
Bij het compacte materieel draait het vooral om het gewicht, weet Toirkens. Veel machinisten/eigenaren transporteren hun minigraver op een aanhanger achter bijvoorbeeld een busje. Het totale gewicht van de combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kilo wanneer de bestuurder alleen het B/E rijbewijs heeft. Op een aanhanger die van zichzelf 700 kilo weegt kan dan bijvoorbeeld een graver van 1400 kilo worden vervoerd als de PC14 van Komatsu. Die biedt wat meer capaciteit dan van een ruim 1400 kilo zware machine wordt verwacht. Komatsu hanteert een wat ruimere marge zodat de machinist niet altijd op de top draait.
BIA overweegt of het ook machines zal verhuren. Kliffen zegt daarmee de gespecialiseerde verhuurbedrijven niet in de wielen te rijden. Die lenen een machine uit voor de (zeer) korte termijn. BIA wil de mogelijkheden inventariseren om machines voor lagere periodes te verhuren. Bij verhuurders is Komatsu een populair merk, niet in de laatste plaats vanwege de hoge restwaarde. Met dat laatste berekenen de verhuurders hun exploitatie.

Verzekering

Met een eigen financieringsconstructie wil Komatsu machinisten/eigenaren overhalen te kiezen voor de Japanse machinebouwer. Tegelijk kunnen ze via de machinebouwer een passende verzekering afsluiten. De verzekeraar met wie de Nederlandse importeur samenwerkt stelt het beveiligingssysteem van de fabrikant gelijk aan de W2-beveiliging, legt Toirkens uit. Komatsu brengt zijn systeem onder de handelsnaam Komtrax op de markt. Dat is zonder specifieke software via het internet te gebruiken.
Komtrax lokaliseert het materieel overal in Europa en waarschuwt bijvoorbeeld dat een graver buiten zijn geprogrammeerde werkgebied is gekomen. Beheerders van grote(re) machineparken kunnen er de verrichtingen van hun materieel mee volgen. Het systeem registreert de brutolooptijd van een motor, de hydraulische bewegingen en het gebruik van aanbouwgereedschap. Verhuurders kunnen met onder meer deze gegevens in voorkomende gevallen de oorzaak van schades achterhalen. Komatsu wil al zijn machines voorzien van Komtrax. Voor het kleine(re) materieel ontwikkelt de fabrikant een vereenvoudigde versie van het systeem.

Komtrax

Komtrax staat voor Komatsu Tracking System. De verzamelde informatie wordt dagelijks naar een centrale opslag gestuurd. De eigenaar kan zijn gegevens via het internet en zonder specifieke software naslaan. BIA kan met toestemming van de eigenaren die gegevens ook raadplegen. De informatie geeft de locatie van de machine weer, de bedrijfsuren van de motor, het brandstofpeil en de watertemperatuur. Het systeem geeft aan wanneer onderhoud moet volgen en vervat de gegevens in maand- en jaarrapporten. Als optie kan Komtrax op afstand de motor vergrendelen en ontgrendelen. De machine komt dan alleen op de geprogrammeerde tijden in bedrijf. Het systeem draait onder Windows XP en Windows 2000.

Reageer op dit artikel