nieuws

Internationale ambitie voor Nieuw Binckhorst

bouwbreed Premium

Van een gebied waar weinig mensen voor hun plezier naartoe gaan naar een stoer, ondernemend, mondiaal en stedelijk stuk Den Haag. Deze metamorfose willen de gemeente Den Haag, BPF Bouwinvest en Rabo Vastgoed de Binckhorst laten ondergaan.

Het gebied van 125 hectare, gelegen in de Zuidvleugel van de Randstad vlakbij de Haagse binnenstad, heeft enorm veel mogelijkheden, reageert wethouder Pieter van Woensel (economie) enthousiast. “Het ligt vlak bij de snelweg, het spoor en straks het Trekvliettracé. Alleen door de lat voor onszelf enorm hoog te leggen, kunnen we van Nieuw Binckhorst echt iets moois maken.”
Dit zal zich uiten in de komst van internationale bedrijven, enkele duizenden woningen, een groei van het aantal arbeidsplaatsen van 11.000 naar 14.000 en een groot stadspark. Ook tram-, trein- en RandstadRailverbindingen staan op het programma.
BPF Bouwinvest ziet “volop kansen om de Binckhorst te ontwikkelen tot een hoogstedelijk gebied.” Volgens de ontwikkelaar is de Binckhorst als laatste gebiedsontwikkeling van Den Haag Nieuw Centrum “een prachtige kroon op de stad”. Rabo Vastgoed ziet de Binckhorst bij uitstek als de locatie waar op langere termijn een maatschappelijke meerwaarde gecreëerd kan worden voor Den Haag en de Zuidvleugel.

Visies

Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas heeft een aantal visies op de Binckhorst ontworpen, gebaseerd op gebieden in andere steden. Zo projecteerde het architectenbureau stukken van Parijs, Venetië en Los Angeles in het gebied, net als een stuk strand. “Deze ontwerpen waren echt een eye-opener”, meent Van Woensel. “Op deze manier zie je mogelijkheden van de Binckhorst als onderdeel van de hele stad.” Maar, zegt Van Woensel, “we maken er geen Manhattan en geen Tokyo van. We maken er Den Haag van, met een mondiale uitstraling.”
In het tweede kwartaal van volgend jaar is naar verwachting het masterplan gereed.

Reageer op dit artikel