nieuws

Ingenieuze kist voor grillige pijlers nieuw viaduct over N242

bouwbreed

Geen hoek is recht, geen kant is vlak aan de pijlers van een nieuw viaduct over de N242 bij Alkmaar. Met een ingenieuze kist, hoogconsistent beton en bekistingstrillers speelt Heijmans het klaar.

Voor de grillige slanke pijlers heeft Heijmans veel wapeningsstaven rond 40 toegepast.

De eerste twee pijlers staan inmiddels op hun plek. De complexe bekisting wordt nu aan de overkant van de Alkmaarse rondweg opnieuw opgebouwd voor de derde en vierde pijler. Gezamenlijk gaan die een 34 meter breed viaduct dragen; geschikt voor twee keer twee rijbanen plus twee uitvoegstroken.
In de breedte worden de pijlers verbonden met een aangestorte plaat; in de lengterichting worden er voorgespannen prefabliggers over de N242 geplaatst die met natte knopen verbonden worden met de pijlers. Het kunstwerk maakt deel uit van de reconstructie van de rondweg van Alkmaar.
Een stukje verderop langs de N242 realiseert Heijmans nog een viaduct, gedragen door zes dezelfde pijlers, die vanwege hun grillige vorm door de architecten van Royal Haskoning springpijlers zijn gedoopt.

Schetsen

Op basis van de grove schetsen van het architectenbureau werkte Heijmans binnen een design & construct-contract vorm- en wapeningstekeningen uit. Vanwege de relatief zeer slanke vormen zijn zeer veel wapeningsstaven rond 40 toegepast. Voor de fabricage van de complexe kist werd de hulp van Dijkhor ingeroepen. Dat bedrijf leverde ook de mallen voor het buigen van de wapening. Het is volgens Heijmans projectcoördinator voor de N242, Edwin Daemen, namelijk geen doen de wapening in het werk te vlechten. Dus is het veelal prefab aangeleverd.
Heijmans werkt niet met zelfverdichtend beton, maar er is wel een mengsel geselecteerd met een consistentie in het hoge gebied. Aangezien er hoge eisen worden gesteld aan de afwerking moet er ook goed getrild worden, om grindnesten te voorkomen. Behalve met de gebruikelijke trilnaalden wordt er op gevoelige plekken met bekistingstrillers gewerkt. Elke pijler bevat ongeveer 150 kuub beton. Het storten duurt een hele dag. Vanwege de vele wapening hoeft het beton bij uitharden niet gekoeld te worden.

Reageer op dit artikel