nieuws

Houten rekent af met bommen en granaten

bouwbreed Premium

Scherfwerende doeken, een speciaal uitgeruste graafmachine en ‘tienduizend voorzorgsmaatregelen’. Na dertig jaar uitstel worden sinds vorige week de hoofdwatergangen van Tull en ’t Waal van bagger en bommen ontdaan. Ondanks een aanzienlijke meerprijs wil de gemeente Houten geen enkel risico lopen met de restanten oorlogsmunitie. “Hier normaal baggeren kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.”

Hoewel het voorkomt, kan burgemeester Cor Lamers zich niet voorstellen dat er burgemeesters zijn die in zijn plaats iets anders zouden doen. “Als je iets tegenkomt, moet je dat opruimen. Tenzij er bommen in de polder liggen die geen vlieg kwaad kunnen doen.”
Bewoners liggen volgens hem nauwelijks wakker van het munitiegeschut dat in het inundatiekanaal en twee slotgrachten onder een grove laag slib bedolven ligt. “Dat komt door de 10.000 voorzorgsmaatregelen die we nemen”, aldus de burgemeester. “Bovendien hebben we met het uitschakelen van twee vliegtuigbommen iets vergelijkbaars meegemaakt.”
Uit pure angst is 30 jaar lang geen onderhoud gepleegd aan het kanaal. Een enkele poging werd onmiddellijk gestaakt toen de ‘pijpen begonnen te rinkelen’. Nu is er volgens alle betrokkenen geen ontkomen meer aan. “Het riet groeit midden in het water”, glimlacht Freek Visser projectleider namens waterschap Stichtse Rijnlanden. Hij vertelt dat het water weg moet kunnen voor het nieuwe gemaal. Hevige regenval zal leiden tot wateroverlast.

Scherfwerend

Met een speciale op maat gemaakte munitiescheidingsinstallatie gaat REASeuro uit Riel te werk in Tull en ’t Waal. Sinds 1998 is het opsporings- en opruimingsbedrijf actief met ongeveer dertig projecten per jaar. Afhankelijk van de locatie wordt het type ponton, pomp en motor bepaald. De cabine is speciaal beveiligd. In dit geval met Lexguard, een kunststof van 33 millimeter dik. Scherfwerende doeken scheiden de bouwput van de omgeving, terwijl er vertraagd gebaggerd wordt. “Het mengsel van munitie en slib wordt even onder water gehouden. Ik heb één keer meegemaakt dat er iets onder water explodeerde. Dat ziet er uit als een waterzaal. Of als dynamietvissen”, verheldert John Blokvoort van REASeuro.
Uiteindelijk belandt de baggerbommix in een bak met water. Een slang zuigt de specie door een rooster dat via pijpleidingen in de twee aangelegde depots belandt. Het in de Tweede Wereldoorlog gedumpte munitiemateriaal blijft in de ‘badkuip’ achter.
De komende twintig weken baggert REASeuro tot 2 meter diep 2 kilometer kanaal uit. “65.000 kubieke meter komt neer op ongeveer een vrachtwagen slib per strekkende meter”, berekent Blokvoort. Hij verwacht vooral klein spul aan te treffen. “Handgranaten, gedumpte mijnen, geschutprojectielen. Hier normaal baggeren kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Veiligheid duur? Probeer eens een bom.”

Reageer op dit artikel