nieuws

Hoogbouw is bestand tegen terreuraanslagen

bouwbreed Premium

Het Duitse bouwbedrijf Hochtief heeft een ‘superveilige’ toren ontwikkeld. Het zogenoemde Secuplex-systeem moet bescherming bieden bij extreme omstandigheden, zoals de aanslagen van 11 september. Het grote voordeel van de Secuplex is volgens Hochtief dat het gebouw in vergelijking met een traditioneel gebouw veel minder schade ondervindt in geval van bijvoorbeeld een bomexplosie. De schade beperkt zich tot een klein gebied, waardoor de hoogbouw zijn stabiliteit behoudt. Daarnaast kunnen alle aanwezigen in een paar seconden de beveiligde kern bereiken en vandaar snel worden geëvacueerd.

Het Duitse bouwbedrijf Hochtief heeft een ‘superveilige’ toren ontwikkeld. Het zogenoemde Secuplex-systeem moet bescherming bieden bij extreme omstandigheden, zoals de aanslagen van 11 september. Het grote voordeel van de Secuplex is volgens Hochtief dat het gebouw in vergelijking met een traditioneel gebouw veel minder schade ondervindt in geval van bijvoorbeeld een bomexplosie. De schade beperkt zich tot een klein gebied, waardoor de hoogbouw zijn stabiliteit behoudt. Daarnaast kunnen alle aanwezigen in een paar seconden de beveiligde kern bereiken en vandaar snel worden geëvacueerd.
Met het extra beveiligde gebouw wil Hochtief naast personen ook kennis en documenten beschermen achter bijvoorbeeld ongediertebestendige muren en speciale afgeschermde computerkamers.
Met het modulaire systeem kunnen gebouwen worden uitgevoerd in diverse architectuurontwerpen die geschikt zijn voor zowel kantoren als ziekenhuizen, hotels en ambassades. Met het flexibele systeem kan het veiligheidsniveau voor elke verdieping worden aangepast.
Het eerste prototype van een 400 meter hoge toren, dat Hochtief samen met KSP-architecten ontwikkelde, wordt volgende week gepresenteerd op de veiligheidsbeurs in het Duitse Essen.

Reageer op dit artikel