nieuws

Handelsbedrijf Eriks koopt Britse branchegenoot Wyko

bouwbreed Premium

Het Alkmaarse handelsbedrijf Eriks koopt het Britse Wyko Holdings. Met de overname is 206 miljoen euro gemoeid, zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

Wyko is toeleverancier van werktuigbouwkundige elementen (elektromechanische aandrijftechniek, hydraulische componenten en afdichtingstechniek) in Groot-Brittannië, en heeft zo’n tweeduizend werknemers. Het bedrijf is marktleider in eigen land en heeft vestigingen in andere Europese landen en de Verenigde Staten.
Eriks, een beursgenoteerd handelsbedrijf in technische componenten en materialen, verwacht dat de combinatie Eriks/Wyko na de overname een Europese marktleider wordt in de sector, met een jaaromzet van circa 850 miljoen euro en 4200 medewerkers.
Wyko verwacht dit jaar een omzet van 355 miljoen euro en een winst (ebita) van 19,2 miljoen euro. Eriks zelf haalde vorig jaar een omzet van 450 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar met 8 tot 10 procent stijgt. De combinatie heeft naar eigen zeggen een sterke marktpositie in Groot-Brittannië, de Benelux, Duitsland en Polen. Volgens de raad van bestuur is de overname noodzakelijk om mee te gaan in de sterke consolidatie bij de klanten in de markt: fabrikanten, distributeurs en industriële eindgebrui kers.

Top drie

Het bedrijf is daarbij ambitieus: Eriks wil een top drie-positie krijgen in alle regio’s waar het bedrijf gevestigd is, en een evenredige verdeling van de omzet over de belangrijkste typen afnemers. Met de overname van Wyko krijgt Eriks in één klap een belangrijke positie in Groot-Brittannië.
Om de overname te financieren leent de Rabobank het bedrijf een overbruggingskrediet, dat gedeeltelijk via een aandelenemissie geherfinancierd zal worden. Om de overname en de emissie mogelijk te maken moeten de aandeelhouders nog wel goedkeuring verlen en.

Reageer op dit artikel