nieuws

Europese Commissie straft kartels genadeloos af

bouwbreed Premium

Dat de Europese Commissie kartels genadeloos afstraft, weten de bouw en aanverwante sectoren als geen ander: meer dan 1,8 miljard euro aan boetes kregen zij al te verwerken.

T wee keer binnen een week sloeg de Europese Commissie vorige maand toe: eerst trakteerde zij de deelnemers aan het bitumenkartel op een boete van ruim 266 miljoen euro, om slechts enkele dagen later elf producenten van koperen fittingen op de pijnbank te leggen met 314 miljoen euro aan boetes.
Veertien dagen later zijn de Nederlandse bouwers BAM, Ballast Nedam, Heijmans, Volker Wessels, Dura Vermeer en fittingenproducent Aalberts nog niet van de schrik bekomen. De meeste hadden een boete wel aan zien komen, maar lieten zich verrassen door de hoogte ervan.
Dat is op zich opmerkelijk, want de EC heeft in het verleden met haar sanctiebeleid duidelijk gemaakt dat er met haar niet te sollen valt. Huidig Europees commissaris voor mededinging Neelie Kroes verschilt in dat opzicht ook niet van haar voorgangers in Brussel, Mario Monti en Karel van Miert.
“Kartels kunnen we niet tolereren en we zullen er alles aan doen ze uit te roeien”, sprak Kroes onlangs nog ferme taal. De Belg Van Miert deed in 1994 al van zich spreken toen hij het Europese cementkartel keihard aanpakte. Grote producenten als Heidelberg, Ciment Francais, Enci en Italcementi gingen voor in totaal 250 miljoen euro op de bon.
Verser in het geheugen liggen de boetes die Monti in 2002 oplegde aan producenten Lafarge, BPB, Knauf en Gyproc voor het gipsplatenkartel. Ze kregen van de Italiaan een aanslag van maar liefst 4 78 miljoen euro.

Opsplitsing

In dat jaar verbood de mededingingscommissaris ook de innige samenwerking van Cementbouw en Haniel op de kalkzandsteenmarkt. Dat leidde uiteindelijk tot de opsplitsing van de Coöperatie van Nederlandse Kalkzandsteenproducenten (CVK).
Twee jaar later was het kartel voor koperen leidingen aan de beurt: een boete van ruim 220 miljoen euro volgde. De Nederlandse producent HME kreeg voor zijn rol een sanctie van 4,5 miljoen voor de kiezen.
In 2004 startte Brussel ook een onderzoek naar verboden gedragingen in de sanitair-sector. In heel Europa werden doorzoekingen verricht bij sanitair-producenten, in Nederland onder meer bij Sphinx, Venlo, Grohe en het promotiebureau Stichting Verwarming & Sanitair. Het onderzoek loopt nog altijd.
Ook Kroes heeft sinds haar aantreden eind 2004 de bouw niet ongemoeid gelaten. In juni van dit jaar deelde zij een boete van 344 miljoen euro uit aan vier producenten van plexiglas, wegens het maken van verboden prijsafspraken. En het kartel van koperen fittingen kreeg zoals gezegd 314 miljoen aan de broek. Aalberts Industries kwam met een boete van ruim 100 miljoen als meest onfortuinlijk uit de bus.
Bij het onderzoek naar de bitumenmarkt moest Kroes zich afzijdig houden. Zij was immers jarenlang commissaris bij Ballast Nedam, een van de verdachten.

Reageer op dit artikel